Moderne klassiekers in de Top 2000

Top 2000

Het is weer zover: we zitten middenin de stemweek voor de Top 2000 van NPO Radio 2. Tot en met vrijdag 15.00 uur kun je weer opgeven welke nummers je dit jaar in de lijst der lijsten terug wil horen. En dit jaar krijgen we – vanwege het 25-jarige bestaan van de lijst – ook nog de nummers 2500 tot en met 2001 te horen in de week van 11 december.

Als je regelmatig naar de Top 2000 luistert, weet je dat er vooral veel oude klassiekers in staan en minder moderne nummers. Toch zijn er ook platen die in de laatste jaren zijn uitgekomen die het altijd goed doen in de lijst. Hier zijn vijf Top 2000-klassiekers die pas in de laatste 10 jaar zijn uitgebracht.

Sign of the Times – Harry Styles

Persoonlijk heb ik niet zo heel veel met de muziek die Harry Styles heeft uitgebracht sinds zijn vertrek uit One Direction. Tenminste, met de meeste van zijn grote hits. Vaak zijn het simpele en commerciële popdeuntjes die ik op muzikaal gebied niet bepaald interessant vind. Sign of the Times is daarop een uitzondering.

Sign of the Times heeft veel van wat een plaat typisch Top 2000 maakt. Het nummer is een mix van rustig en groots, met stukken waarin Harry Styles kan laten zien wat hij vocaal kan. Zijn talent komt in dit nummer dan ook meer naar voren dan in een nummer als As It Was. Daarnaast is Sign of the Times bijna zes minuten lang. Daardoor zul je het nummer (in elk geval de volledige versie) niet snel horen op de radio. Maar dat bewijst alleen maar dat de grootste radiohits niet altijd ook het beste werk van een artiest zijn.

Sign of the Times kwam in 2017 op nummer 925 binnen in de Top 2000, maar was vorig jaar gestegen naar plek 126. Daarmee was het het hoogst genoteerde lied van Harry Styles in de lijst. Blijkbaar ben ik niet de enige die dit nummer goed waardeert.

Cold Little Heart – Michael Kiwanuka

Michael Kiwanuka’s Cold Little Heart is opnieuw zo’n plaat die absoluut niet commercieel is. Cold Little Heart duurt namelijk ruim tien minuten, waarvan de eerste helft ook nog eens instrumentaal is. Dit nummer werd dan ook geen hit, zelfs niet nadat er een kortere versie van 3,5 minuut werd uitgebracht.

Toch leerden veel mensen Cold Little Heart kennen toen het als openingsmuziek werd gebruikt in de serie Big Little Lies. Maar of dat de reden is dat dit lied in de Top 2000 staat, vraag ik me af. Misschien dat het een rol heeft gespeeld, maar ik denk dat het voor een groot deel komt door Rob Stenders. Deze voormalige NPO Radio 2-dj heeft namelijk nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij een grote fan is van dit nummer. Hij spoorde luisteraars ook regelmatig aan om op deze plaat te stemmen voor de Top 2000. En met succes: Cold Little Heart is elk jaar gestegen, van plek 750 in 2017 naar plek 41 vorig jaar. Wie weet wordt het dan ook dit jaar het eerste jaar in de top 40 van de lijst.

Iron Sky – Paolo Nutini

Iron Sky van Paolo Nutini kwam uit in 2014, maar werd in Nederland geen hit. Niet gek, omdat de plaat zowel muzikaal gezien als qua lengte (meer dan zes minuten) allesbehalve commercieel is. Toch staat Iron Sky sinds 2015 onafgebroken in de top 100 van de Top 2000.

Iron Sky heeft voor veel mensen een speciale betekenis gekregen. In januari 2015 draaide Giel Beelen het nummer in zijn radioshow naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo. Er is al vaker gebleken dat dit soort dingen ervoor kunnen zorgen dat er onverwacht veel gestemd wordt op een plaat. Of die speciale betekenis de reden is dat er nu nog veel op Iron Sky gestemd wordt, blijft gissen. Het kan ook zijn dat het succes in de Top 2000 elk jaar ervoor zorgt dat mensen erop blijven stemmen. Maar wat de reden ook is, Iron Sky verdient die plek in de top 100 van de Top 2000 absoluut.

Impossible – Nothing But Thieves

Van 2017 tot en met 2019 had Nothing But Thieves al in de Top 2000 gestaan met de nummers Sorry en Amsterdam, die ook nog in de Top 40 (de hitlijst, niet de top 40 van de Top 2000) genoteerd waren. Toch was deze band volledig aan me voorbij gegaan. Dit veranderde in 2020, toen ze kwamen met Impossible. Ik had dit nummer al op de radio gehoord en ik vond het goed, maar het werd nog veel beter toen er een nieuwe versie van gemaakt werd, compleet met een orkest erbij. Dit nieuwe arrangement, gecombineerd met de geweldige vocals van leadzanger Conor Mason, maakte Impossible voor mij het beste nieuwe nummer dat ik in best wel een tijd gehoord had en is dat – misschien samen met het nummer dat ik hieronder nog bespreek – eigenlijk nog steeds.

De orkestrale versie van Impossible kwam in 2020 meteen op 180 binnen in de Top 2000. Het jaar daarop kwam het binnen in de top 100, op nummer 97, en vorig jaar steeg het nog eens 20 plekken naar de 77ste positie. Als het aan mij ligt, mag deze stijging nog een stuk verder gaan. Sterker nog, mocht Nothing But Thieves met Impossible ooit op nummer 1 komen in de Top 2000, dan kan ik daar prima mee leven.

Sweet Sounds of Heaven – Rolling Stones, Lady Gaga, Stevie Wonder

Als je vorig jaar had gezegd dat dit jaar The Rolling Stones én The Beatles binnen een paar weken van elkaar met nieuwe muziek zouden komen, was je waarschijnlijk voor gek verklaard. Van de Stones zou het nog kunnen, maar The Beatles zijn al meer dan 50 jaar uit elkaar en de helft van de groep is al jaren dood. Toch verscheen laatst het nummer Now and Then. Iets was John Lennon in de jaren 70 werd opgenomen is als basis gebruik voor de laatste plaat van deze legendarisch band, die ook echt klinkt als een einde. Wat mij betreft verdient Now and Then het zeker om dit jaar de Top 2000 binnen te komen. Maar hoezeer ik ook fan ben van The Beatles, vond ik een nummer van het nieuwe album van The Rolling Stones nóg beter: Sweet Sounds of Heaven.

Sweet Sounds of Heaven is een samenwerking tussen de Stones, Lady Gaga en Stevie Wonder. Het nummer is net zo groots als de status van de meewerkende artiesten, compleet met een soort vocale battle tussen Mick Jagger en Lady Gaga tegen het einde van de plaat. En zoals je misschien al ziet aankomen, is ook Sweet Sounds of Heaven lang: meer dan zeven minuten. Om de een of andere reden voelen die lange platen toch vaak bijzonderder.

Sweet Sounds of Heaven kwam pas dit jaar uit, dus is natuurlijk nog geen moderne Top 2000-klassieker. Maar het kan haast niet anders dan dat dit nummer één van de hoogste binnenkomers wordt dit jaar. En wat mij betreft mag Sweet Sounds of Heaven meteen de top 100 in en daar ook nog jaren blijven.

1 Reactie

  1. Volledig mee eens. Ook in de opzet is Sweet sounds of heaven een absolute klassieker. Ouderwets rockgitaarspel, een ijzersterk vocaal duel en een melodie die je blijft boeien. In de top 3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*