Is Blow Up de moeite van het kijken waard?

Blow Up Chantal Janzen Martijn Krabbe
Martijn Krabbé en Chantal Janzen, de presentatoren van Blow Up (foto: RTL)

Afgelopen vrijdag was de eerste aflevering van het gloednieuwe programma Blow Up te zien op RTL4. Met zo’n naam kun je verschillende kanten op, maar in dit geval gaat het om een show over ballonkunst. Dit is iets wat je bijna nooit op televisie ziet, dus ik kan me voorstellen dat mensen nieuwsgierig zijn naar aflevering één. Ik was ook zo iemand. Maar de belangrijkste vraag: is het leuk genoeg om ook de komende weken te blijven kijken?

Het format van Blow Up

Blow Up is eigenlijk een heel simpel format. De kandidaten krijgen twee opdrachten – een kleine en een grote – in een bepaald thema. In de eerste aflevering was het thema onder water, dus we zagen onder andere zeepaardjes, inktvissen, dolfijnen en de Titanic voorbijkomen. Om deze opdrachten te voltooien krijgen de kandidaten toegang tot de “Ballonsalon,” met meer dan 100.000 verschillende soorten ballonen. Uiteindelijk worden de creaties van de kandidaten beoordeeld door jurylid Guido Verhoef, gerespecteerd ballonkunstenaar. En aangezien het een competitie is, gaat degene met de laagste score naar huis.

Na de aankondiging van Blow Up schreef ik al dat ik niet overtuigd ben van het format. Het lijkt erop dat Martijn Krabbé daar ook zo over dacht toen hij gevraagd werd voor dit programma. Hij zag een mogelijke rol als presentator van Blow Up toen namelijk als “de laatste stuiptrekkingen van wat toch eens een prachtige televisiecarrière was.” Nadat hij dit toegeeft aan het begin van de eerste aflevering zegt hij er nog wel achteraan dat hij er nu anders over denkt. En eerlijk is eerlijk, de creaties van de kandidaten zijn ook echt indrukwekkend. Maar is dit genoeg om het format tot een succes te maken?

Geen saaie kandidaten

Positief van Blow Up is dat de kandidaten (in tegenstelling tot die van Domino Challenge) niet saai zijn. Er zit een acteur tussen, een man met een visuele handicap en een ballonnenfee (ja, echt). De persoonlijkheid van die laatste heeft overigens al voor irritaties bij haar medekandidaten gezorgd. Ze houdt namelijk nog al van zingen, maar de andere kandidaten kunnen dat niet zo waarderen. Haar enthousiasme bij het betreden van de Ballonsalon werd trouwens wel gedeeld door haar medekandidaten. Ik zat echt met verbazing te kijken hoe enthousiast die mensen werden over lege ballonnen.

Blow Up mist spanning

Ondanks de kandidaten en hun mooie creaties zijn mijn twijfels over het format na de eerste aflevering niet weggenomen. Het grootste deel van het programma zien we mensen die bezig zijn om hun ballonkunst te maken. Op zich is dit niet hele spannende televisie. Uiteindelijk werk je dan toe naar de onthulling. Maar die bestaat alleen maar uit het bekijken van die balloncreatie. Vaak bij televisiecompetities zit er nog een element van spanning aan het presentatiemoment. Bij zangwedstrijden kan vals gezongen worden, bij danswedstrijden kan iemand pasjes vergeten, bij dominovelden kunnen stukken niet vallen. Dat element van spanning mist hier.

Je kan daar tegenin brengen dat Het Perfecte Plaatje ook een soort museumstuk als presentatiestuk hebben en dat programma is een groot succes. Dat klopt ook, maar bij Het Perfecte Plaatje gaat het er ook voor een belangrijk deel om hoe de foto tot stand komt. We zien de kandidaten naar allerlei locaties gaan, plaatsen zichzelf in bijzondere situaties, doen soms spannende dingen. Bij Blow Up zie je alleen de kandidaten ballonnen opblazen en vouwen in een studio. Dat is een groot verschil in het voordeel van Het Perfecte Plaatje.

Conclusie

Al met al is Blow Up niet per se een slecht programma, maar ik vind het niet juist geprogrammeerd. Blow Up vind ik persoonlijk geen groot amusementsprogramma voor primetime vrijdagavond. Daarvoor vind ik het gewoon te veel missen. Maar goed, wie ben ik. Blow Up stond op plek zeven van de meest bekeken programma’s afgelopen vrijdag en was na het nieuws van half acht het best bekeken programma op de commerciële zenders. Nou stond het tegenover de flop Think Inside the Box van SBS6, dus hoe veel dat precies zegt, kunnen we moeilijk zeggen. Maar uiteindelijk bepalen de kijkcijfers het succes voor commerciële zenders. Dus als Blow Up deze cijfers vasthoudt, is het succes, wat je ook van de programma vindt.

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*