Ook Te land, ter zee en in de lucht terug op tv

beste van ter land ter zee en in de lucht
Afb.: AVROTROS

Te land, ter zee en in de lucht komt eindelijk terug op televisie. Gisteravond maakte Ruben Nicolai, die het programma ook zal presenteren, in het programma Beste kijkers bekend dat er deze zomer nieuwe afleveringen van dit legendarische programma te zien zullen zijn bij RTL. En dat is al het zoveelste oude programma dat nieuw leven in wordt geblazen de laatste tijd.

Vorig jaar werd er een jubileumprogramma gemaakt over Te land, ter zee en in de lucht, waarin werd teruggekeken naar oude fragmenten van deze bekende show. Kijkers reageerden enthousiast en de roep om Te land, ter zee en in de lucht terug op de buis te brengen was groot. Dit stond niet op het programma. Tot gisteren, wanneer toch bekend werd dat het programma terugkeert op de Nederlandse televisie. Aankomende zomer zullen er op RTL een aantal afleveringen te zien zijn die opgenomen worden in de Efteling.

Het blijft niet bij Te land, ter zee en in de lucht

Te land, ter zee en in de lucht lijkt onderdeel te zijn van een trend waarbij steeds meer oude programma’s worden afgestoft en terug op tv komen. Ik kan me nog herinneren dat een paar jaar geleden SBS de Surpriseshow en het Rad van fortuin nieuw leven inblies en RTL haalde in 2021 Big Brother weer terug en recent ook Doet-ie ’t of doet-ie ’t niet (overigens net als Ter land, ter zee en in de lucht gepresenteerd door Ruben Nicolai).

Maar de afgelopen week was wel heel extreem. In één week tijd werd niet alleen de terugkeer van Te land, ter zee en in de lucht aangekondigd, maar ook die van Ook dat nog! en de Soundmixshow. Dat oude, succesvolle programma’s worden teruggebracht, kan komen vanwege een gebrek aan creativiteit, of juist omdat de creatieve ideeën van de televisiemakers de laatste tijd niet altijd zijn aangeslagen. Wat de reden ook is, ik juich het toe. Natuurlijk moeten er nieuwe programma’s ontwikkeld blijven worden, maar ik kijk veel liever naar een nieuw seizoen van Te land, ter zee en in de lucht dan naar een nieuw ontwikkeld programma als Showcolade of Avastars, twee grote recente flops.

Ook in de muziek is er veel retro

Overigens valt op dat ook in de muziek de laatste tijd veel comebacks zijn. Elton John is nooit echt weggeweest, maar heeft door samenwerkingen met onder andere Dua Lipa en Britney Spears weer Top 40-hits. ABBA kwam in na decennia in 2021 met een nieuw album en ook The Rolling Stones brachten vorig jaar na jaren weer een nieuwe plaat uit. Zelfs The Beatles, waarvan de helft als jaren dood is, brachten vorig jaar een nieuwe single uit. En nog geen twee weken geleden kwam Billy Joel, die ook al jaren geen nieuw nummer had uitgebracht, met zijn nieuwe single Turn the Lights Back On, een single waarmee hij laat zien dat hij het maken van goede nummers nog niet verleerd is.

En het teruggrijpen op oude successen zoals we dat nu bij televisie zien, zien we ook terug in sommige grote hits van de laatste tijd. Samplen wordt al heel lang gedaan, maar het lijkt bijna alsof het steeds vaker lijkt te gebeuren. Ofenbach heeft momenteel een hit met Overdrive, dat het nummer Cambodia van Kim Wilde uit 1981 samplet en de hit Ferrari van James Hype en Miggy Dela Rosa van twee jaar geleden samplet het nummer I Need a Girl (Part Two) van P. Diddy en Ginuwine uit 2002. Dan was er ook nog de hit die de laatste maanden viraal ging op TikTok: Lil Boo Thang van Paul Russell, die gebaseerd is op het lied Best of My Love van The Emotions uit 1977. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Kris Kross Amsterdam, dat heel veel van hun singles baseert op oude nummers.

Goed om het verleden te blijven waarderen

Waarom er tegenwoordig zowel op tv en muziek er steeds meer naar het verleden wordt gekeken weet ik niet. Maar zolang het goed gedaan wordt en het origineel niet verpest wordt, ben ik er niet tegen. Ik ben zelf ook liefhebber van muziek en tv van vroeger, dus als meer mensen dat nu ook gaan omarmen, juich ik dat toe. En wat ik wél zeker weet, is dat ik zeker naar de nieuwe afleveringen van Te land, ter zee en in de lucht ga kijken.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*