Dit weekend komt er een einde aan het zesde seizoen van The Masked Singer. In de finale zal duidelijk worden welke BN’ers al deze weken in hun pak hebben staan zingen. Zoals altijd was dit weer een seizoen met leuke karakters, goede optredens en grappige momenten. Maar er is wat mij betreft ook genoeg dat beter kan.
Meer BN’ers betekent minder kans om te raden
Sinds vorig seizoen doen er per seizoen van The Masked Singer 20 BN’ers mee. Dat is meer dan de jaren daarvoor, toen er 15 deelnemers meededen (en in seizoen 1 zelfs maar 12). Op papier klinkt het leuk dat je meer karakters hebt om te raden, maar in de praktijk werkt het toch anders.
Er zijn meer deelnemers, maar niet meer afleveringen per seizoen. Hierdoor worden er elke aflevering 2 personages ontmaskerd. Als je dit aan het eind van het seizoen doet is dat niet zo erg, omdat je als kijker dan al best een aantal optredens hebt gezien om je te helpen ontdekken welke BN’ers het zijn. Maar als je dat in de eerste afleveringen al hebt, heb je als kijker voor 8 van de 20 BN’ers slechts één solo-optreden om te bepalen welke BN’er daar aan het zingen is.
Daarnaast hoor je de karakters sowieso minder zingen. Met 15 deelnemers heb je 3 afleveringen met 5 karakters en dan vanaf aflevering 4 zie je nieuwe optredens van de deelnemers. Met 20 deelnemers heb je eerst 4 afleveringen met 5 deelnemers en pas vanaf aflevering 5 ga je karakters weer terugzien. Dit betekent minder optredens per karakter en dus minder kans om de BN’er te herkennen.
Wat mij betreft geldt hier: less is more. Laten we gewoon weer teruggaan naar 15 deelnemers, waarbij er in de eerste twee rondes steeds slechts 1 deelnemer per aflevering afvalt. Dan hebben wij als kijker wat meer het gevoel dat we daadwerkelijk een kans krijgen om de BN’ers in de pakken te ontdekken.
Het gaat toch om de stem?
Misschien ligt het aan mij, maar ik dacht altijd dat de stem centraal staat in The Masked Singer. Je probeert iemand te herkennen op basis van zijn of haar stem en de hints zijn er alleen maar om je op weg te helpen. Maar het lijkt wel alsof inmiddels de hints leidend zijn geworden en er niet echt meer naar de stem geluisterd wordt.
Ik hoor tijdens de optredens de panelleden allemaal namen roepen die misschien passen bij de hints, maar waarvan je als je goed luistert naar de stem weet dat het die persoon het niet is. Het dieptepunt dit seizoen was toen Buddy zei dat de Vampier Donny Roelvink moest zijn. Zijn redenatie? Er waren hint die suggereren dat het gaat om een realityster en Buddy had wel eens in een horrorfilm gespeeld met Donny Roelvink, en een vampierpak past natuurlijk bij horror. De stem (die overduidelijk niet van Donny Roelvink was) kwam totaal niet voor in de onderbouwing van zijn gok.
En over de Vampier gesproken: die legde nog een probleem bloot. De Vampier bleek Danny de Munk te zijn, en die heeft best een bekende stem. Hij was bang dat hij snel herkend zou worden, dus besloot hij met een andere stem te zingen om dit te voorkomen. Maar dit gaat helemaal tegen het principe van het programma in. Hoe moeten we een stem van een BN’er herkennen als hij tijdens het zingen een andere stem opzet?
Moeilijk te raden hints
Bij het raden luister ik dus vooral naar de stem, maar ik laat de hints mij ook wel helpen. Ik kan me herinneren dat ik twee jaar geleden door hints in de richting van Jeroen van der Boom werd geduwd en toen hoorde ik het ook in de stem. Maar toen was het systeem met de hint nog anders.
Toen het panel nog bestond uit twee teams die met elkaar de strijd aangingen, kregen we voor elk eerste optreden van een deelnemer een filmpje met hints. Sommige hints waren relevant en andere waren dat niet. Na het optreden waren er 8 hints waarvan het panel mocht raden welke er relevant waren. Wij als kijkers kregen daardoor een idee op welke hints we moesten letten en welke we uit ons hoofd konden zetten.
Tegenwoordig is dit onderdeel niet meer, en dat lijkt bij het panel voor complete paranoia te zorgen. In alles wat in filmpjes door karakters gezegd wordt, zien ze wel een hint. Maar ook wij als kijkers hebben geen idee op welke hints we wel moeten letten en op welke niet. En tuurlijk moet het niet té makkelijk worden, maar nu voelt het juist te moeilijk. Daar zou eigenlijk een goede middenweg voor gevonden moeten worden.
Rare programmering van de finale
The Masked Singer is één van de grootste programma’s van RTL4, dus je zou verwachten dat je wat respect terugziet in de programmering voor deze show. Het vaste uitzendtijdstip is op vrijdag op primetime, dus dat zit ook wel goed. Maar in de programmering van de finale zie ik dat respect dan weer niet terug.
Vorig jaar was dit al het geval. Toen was de finale op oudjaarsavond. En ja, op oudjaarsavond zitten veel mensen voor de tv, maar veel van die mensen zijn ook vooral bezig met familie of vrienden en volgen de tv minder goed. Of ze kijken naar de oudejaarsconference of de Top 2000. Of ze zijn ergens op een feest waar geen tv is. Om de finale van The Masked Singer op die dag te programmeren, vind ik niet echt eerlijk naar mensen die het hele seizoen trouw live hebben gevolgd.
Dit jaar is het nog erger. De halve finale is op het gewone uitzendtijdstip, maar de finale is een dag later, op zaterdag, een hele andere dag dan de rest van het seizoen. Die zaterdagavond is ook de eerste aflevering van een nieuw seizoen van het immens populaire Wie is de mol?, waardoor kijkers ineens een keuze moeten maken.
Welk programma is zo belangrijk dat het per se op vrijdagavond 10 januari op tv moet komen en niet een week kan wachten om zo de finale van The Masked Singer op het gewone tijdstip uit te kunnen zenden? Of had het seizoen niet een week eerder kunnen beginnen? Nu voelt het alsof het einde van het seizoen een beetje afgeraffeld wordt, en dat zou niet moeten met deze voor RTL zo belangrijke show.
Het raden blijft leuk
Ik ben dus kritisch op het huidige (en eigenlijk ook het vorige) seizoen van The Masked Singer, maar ik vind het nog steeds een leuk programma. Het raden vind ik nog steeds leuk om te doen, ook al vind ik dat het ons soms wel erg moeilijk gemaakt wordt. En ik denk ook dat ik voor een paar karakters wel doorheb wie er in de pakken zit. En die ga ik hier even noemen, zodat ik naderhand kan zeggen dat ik het al die tijd al wist.
Op basis van de stem ben ik er vrij zeker van dat de Pegasus Soy Kroon is. De Kangoeroe is duidelijk Yuki Kempees van Kris Kross Amsterdam. Ik kijk echt uit naar het moment dat hij onthuld wordt en Monica Geuze (die zeker weet dat de Kangoeroe Kraantje Pappie is) helemaal gek wordt.
En ik denk dat in de Mammoet Vajèn van den Bosch, Holly Mae Brood, Stefania Liberakakis of Marlijn Weerdenburg zit. Maar omdat er in de afgelopen aflevering door de Mammoet “Laat het los, laat het gaan” gezegd werd – een hele duidelijke verwijzing naar Frozen, de musical waar Vajèn in zit – denk ik dat Vajèn misschien wel té duidelijk erop ligt en ze het daarom niet is.
We gaan het dit weekend zien, in de finale van het zesde seizoen van The Masked Singer op RTL4.
Laat een reactie achter