Het verhaal van Acda en De Munniks Herman

Acda en De Munnik Herman

Het regent zonnestralen is misschien wel het bekendste nummer van Acda en De Munnik. Bijna iedereen kan de tekst meezingen en het nummer is steevast pas op oudjaarsdag te horen in de Top 2000 (dit jaar staat het op #102). Waarschijnlijk weet je ook dat het nummer het verhaal vertelt van Herman. Maar wist je ook dat dit niet het enige nummer van Acda en De Munnik over Herman is? In totaal zijn er drie nummers gemaakt over Herman die samen één verhaal vertellen. En dat verhaal begon met het nummer Als het vuur gedoofd is.

Als het vuur gedoofd is

Dit nummer gaat over een man, Herman, die in het Vondelpark zijn leven overdenkt. Op het oog heeft hij alles wat je wilt in het leven – een vrouw, kinderen, een huis, een baan – maar dat is niet waar Herman altijd naar verlangde. Hij had vroeger dromen die hij nooit heeft waargemaakt en nu hij een gezin heeft, heeft hij ook niet meer de vrijheid om die dromen alsnog waar te maken. Daardoor is Herman ongelukkig.

Later in het nummer lijkt Herman een omslagpunt bereikt te hebben. Hij wil toch zijn dromen achterna en hij hoopt dat degenen die hij achterlaat hem vergeven. In het laatste couplet blijkt echter dat er een wandeling is waarbij Herman vooropgaat “in een kist van gevoerd vurenhout.” Herman heeft uiteindelijk zijn dromen dus nooit kunnen waarmaken. Of toch wel?

Het regent zonnestralen

Een jaar na Als het vuur gedoofd is, brachten Acda en De Munnik Het regent zonnestralen uit. Hoewel er in dit nummer niet expliciet wordt gezegd dat dit verhaal plaatsvindt na Als het vuur gedoofd is, wijst alles daar wel op. Er wordt gezegd dat Herman zich een week eerder in een Amsterdams park had gerealiseerd dat zijn dromen niet zijn uitgekomen. Ook leest hij in de krant dat hij niet meer zou leven, wat overeenkomt met het laatste couplet van Als het vuur gedoofd is. Het regent zonnestralen is dus eigenlijk Herman deel II.

Toen Herman zijn dromen achterna wilde gaan, heeft hij blijkbaar zijn auto verkocht. Die auto vloog uit de bocht, waardoor ze in Nederland dachten dat Herman dood was. Omdat ze thuis nooit meer op hem zullen wachten, heeft hij meer vrijheid dan ooit. Hij schrikt hiervan, maar tegelijkertijd is hij blij met de tweede kans die hij krijgt. Het regent zonnestralen eindigt voor Herman dus een stuk positiever dan Als het vuur gedoofd is.

Daarna hoorden we lange tijd niets over Herman. Maar dat veranderde in 2009.

Voicemail

Op het album Jouw leven lang bij mij staat het nummer Voicemail. Zoals de titel doet vermoeden gaat het hier niet om een echt lied, maar een gesproken verhaal: het eerste verhaal over Herman sinds Het regent zonnestralen.

In Voicemail wordt verteld dat Herman op een spoor had gestaan, wachtend op de trein en met zijn testament op zak. Terwijl hij wachtte, kwam een andere man bij hem staan, ook wachtend op de trein. De mannen raken aan de praat over hun problemen en merken dat ze het heel fijn vinden dat iemand naar hun problemen luistert. Die man stelt voor om in een café verderop verder te praten met een biertje erbij. Net op het moment dat Herman mee wil gaan, hoort hij de trein aankomen.

Net als bij een goede zomercliffhanger van Goede tijden, slechte tijden is er veel onduidelijk. Herman stond op het spoor toen hij de trein aan hoorde komen, maar er wordt niet expliciet gezegd dat hij erdoor geraakt is. Ook worden er geen rechtstreekste verwijzingen gemaakt naar gebeurtenissen in Als het vuur gedoofd is en Het regent zonnestralen. Het zou dus ook nog kunnen dat dit verhaal niet plaatsvond na Het regent zonnestalen, maar voor Als het vuur gedoofd is.

Is Herman uiteindelijk toch geëindigd zoals het einde van Als het vuur gedoofd is al suggereerde? Is Herman toch nog in dat café terechtgekomen met zijn nieuwe vriend? Of is hij na veel ellende zijn leven verder gaan leven op een terras ergens in Frankrijk in de zon? Misschien zullen we het nooit weten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*