Smells Like Teen Spirit: de meest succesvolle song van Nirvana

Nirvana
Afbeelding: Photoshot/picture alliance

In 1991 bracht de Amerikaanse rockband Nirvana hun tweede album uit: Nevermind. Het album zou uitgroeien tot één van de meest invloedrijke albums van de jaren 90 en eigenlijk ook van de hele muziekgeschiedenis. Het meest iconische nummer op het album is zonder twijfel Smells Like Teen Spirit, dat de grootste hit van de band zou worden.

Kurt Cobain, de zanger en gitarist van Nirvana, was degene die begon met het schrijven van Smells Like Teen Spirit. Hij begon aan het nummer met het idee om de ultieme popsong te schrijven, in de stijl van de muziek van de band The Pixies. Over de tekst heeft Cobain ooit gezegd dat die geïnspireerd is door zijn vrienden. Zij waren weliswaar volwassen, maar voelden zich nog tieners, omdat ze zich niet gedroegen op de manier die verwacht wordt van volwassenen. Daaraan voegde hij toe dat er ook een revolutionair thema in zat, hoewel drummer Dave Grohl niet per se gelooft dat er überhaupt een betekenis achter de tekst zit.

De titel van het nummer is gebaseerd op een zin die een vriendin van Cobain een keer op de muur schreef: “Kurt smells like Teen Spirit.” Die vriendin probeerde daarmee te zeggen dat Cobain rook naar het deodorantmerk Teen Spirit, maar Cobain was zich er niet van bewust dat Teen Spirit ook de naam was van een deodorant. Zelf dacht hij in de eerste instantie dat het een soort revolutionaire slogan was, aangezien Cobain en die vriendin het eerder hadden gehad over anarchie en punkrock.

Het ontstaan van Smells Like Teen Spirit

Toen Cobain zijn bedachte gitaarrif voor het eerst aan de andere bandleden liet horen, vond bassist Krist Novoselic het belachelijk. Vervolgens liet Cobain de band het een tijdje spelen, waarop de rest van de band met hun eigen input kwam. Zo kreeg het nummer steeds meer vorm.

Smells Like Teen Spirit werd opgenomen in een studio in Los Angeles. Producer Butch Vig had nadat hij de demo’s van het nummer ontvangen had nog een paar suggesties om het nummer nog beter te krijgen, waaronder het korter maken van het refrein. Toen het nummer eenmaal af was, waren er nog twijfels of ze het nummer zouden uitbrengen, aangezien de bandleden het toch wel erg veel op een nummer vonden lijken dat The Pixies hadden kunnen maken. Maar uiteindelijk vond de band het nummer toch te goed om op de plank te laten liggen.

Een blijvende invloed

Toen Nirvana Smells Like Teen Spirit uitbracht als de eerste single van Nevermind in september 1991, werd het meteen een enorme hit. Het nummer werd al snel het symbool van een nieuwe generatie die zich afzette tegen de mainstream. De grungebeweging bereikte een veel groter publiek dan voorheen en Nirvana werd het boegbeeld van de alternatieve rock. Hier voelden de bandleden zich overigens zelf niet heel fijn bij; de aandacht en de roem waar ze mee te maken kregen vonden ze lastig om mee om te gaan.

De bandleden van Nirvana zouden niet lang kunnen genieten van het succes van Smells Like Teen Spirit en de rest van het album Nevermind. In 1994 overleed Kurt Cobain aan zelfmoord, waarmee een einde kwam aan de band en aan een tijdperk in de muziekgeschiedenis. Desondanks heeft Smells Like Teen Spirit nog steeds een enorme invloed op de muziekwereld. Het nummer is nog altijd populair bij fans van alle leeftijden en wordt regelmatig gecoverd door andere bands en artiesten. Het is een symbool van rebellie in een wereld die steeds meer gedomineerd wordt door de commercie en de mainstream, en dat zal het waarschijnlijk nog jarenlang blijven.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*