Deze week is het weer tijd voor het Eurovisie Songfestival 2022. Veel mensen houden ervan, veel mensen vinden het helemaal niks, maar het is wel altijd onderwerp van gesprek als het aan de gang is. Iedereen heeft ook altijd wel een mening over de nummers en dit jaar heb ik besloten mijn mening over alle liedjes te geven in dit artikel. Ik heb ze gerankt op basis van een subjectief oordeel over of het een goed gemaakt nummer is en op basis van mijn persoonlijke smaak. Alleen Nederland heb ik niet in de ranking meegenomen, omdat ik daar niet objectief naar kan kijken. Daarom begin ik voor de ranking eerst met de Nederlandse inzending.
Nederland (S10 – De Diepte)
Ik hoop natuurlijk dat Nederland wint. Maar dat is vooral omdat ik Nederlander ben. Als ik puur naar het nummer kijk, vind ik het eigenlijk helemaal niks. Het is me te deprimerend, te kabbelend en er wordt te veel gebruik gemaakt van oohs en aahs. Ik begrijp dan ook niet waarom Nederland bij de bookmakers in de top 10 staat. Het Eurovisie Songfestival 2022 heeft veel betere nummers naar mijn mening. Maar goed, hoe hoger Nederland eindigt, hoe beter wat mij betreft.
Dan nu door met de echte ranking:
39 – Servië (Konstrakta – In Corpore Sano)
Ik vind zo’n beetje alles irritant aan dit nummer. Hoe het gezongen wordt, de muziek, dat het eigenlijk gewoon een gimmick is. Ik heb niks tegen gimmicks, maar dan moet het wel goed zijn. En dat vind ik dit niet. En het ergste is dat Servië volgens bookmakers best eens binnen de top 10 kan eindigen. Hopelijk krijgen ze geen gelijk.
38 – Litouwen (Monika Liu – Sentimentai)
Litouwen irriteert me net wat minder dan Servië. Maar de muziek in combinatie met de stem van de Monika zet ik het liefst zo snel mogelijk af.
37 – Frankrijk (Alvan & Ahez – Fulenn)
Bij de bookmakers maakt Frankrijk kans op een top-10-notering, maar waarom kan ik je niet vertellen. Ik snap dit nummer gewoon niet. Het zal vast heel kunstzinnig zijn, maar ik vind het helemaal niks.
36 – Moldavië (Zdob şi Zdub & Advahov Brothers – Trenuleţul)
Qua muziek is dit nummer best gezellig. Met violen en accordeons is het lekker volks. Alleen is er ook nog een soort rapper die het nummer met zijn bijdrage voor mij verpest. Ook dit nummer snap ik dus weer niet.
35 – Oekraïne (Kalush Orchestra – Stefania)
We weten allemaal dat Oekraïne een grote kans maakt om te winnen dit jaar. Het kan haast niet anders dan dat ze in elk geval van het publiek heel veel stemmen gaan omdat ze vanwege de oorlog de gunfactor hebben. Maar in deze ranking heb ik puur naar de nummers en acts gekeken, en dan is het toch minder goed nieuws voor Oekraïne. Ik ben geen van de rap, niet van de zang, niet van de muziek en al helemaal van de combinatie van al deze elementen. Maar goed, dat doet er bij het Songfestival natuurlijk lang niet altijd toe.
34 – Portugal (MARO – Saudade Saudade)
Ik ben duidelijk niet het standaardpubliek van het Songefestival, want ik kom weer met een lage notering voor een act die kans maakt op de top 10. Maar deze vijf zingende meiden zijn vooral heel goed in mij in slaap zingen, en daarmee verdien je bij mij geen punten. Doodsaai.
33 – IJsland (Systur – Með Hækkandi Sól)
Waar Portugal nog vijf zingende vrouwen op een rij heeft, doet IJsland bescheiden met drie slechts drie vrouwen. Maar het is ongeveer net zo saai als Portugal.
32 – Griekenland (Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together)
Vorig jaar had kwam Griekenland met een goed en poppy nummer, gezongen door de Nederlandse Stefania. Dit jaar kan Griekenland daar niet aan tippen. Amanda zingt een dertien-in-een-dozijnliedje dat ook nog Die Together heet. Ik blijf er niet voor thuis.
31 – Armenië (Rosa Linn – Snap)
Dit is echt een liedje dat je in een televisiereclame kan verwachten of zelfs op de radio. Maar ook dit nummer is niks speciaals aan, dus een hoge ranking verdient het in mijn ogen niet.
30 – Noord-Macedonië (Andrea – Circles)
Op zich een prima lied, maar het doet niks met me.
29 – Estland (STEFAN – Hope)
De enige reden waarom Estland hoger staat dan de laatste paar landen is omdat ik net iets minder weinig met dit nummer heb dan met die andere. Maar als ik tijdens dit nummer op het toilet zou zitten, zou ik niet het gevoel hebben dat ik iets heb gemist.
28 – Montenegro (Vladana – Breathe), 27 – Albanië (Ronela Hajati – Sekret), 26 – Cyprus (Andromache – Ela) en 25 – Kroatië (Mia Dimšić – Guilty Pleasure)
Het wordt een beetje eentonig, dus ik doe er maar vier tegelijk. De eerste twee nummers worden gezongen door zangeressen die proberen te laten zien hoe goed ze kunnen zingen, de andere twee zijn wat rustiger. Maar echt speciaal zijn deze vier liedjes in mijn ogen niet.
24 – Denemarken – (Reddi – The Show)
Dit nummer kan ermee door. Niet meer dan dat.
23 – Georgië (Circus Mircus – Lock Me In)
Eindelijk weer echt een nummer dat niet saai is. Net als bij sommige eerdere nummers begrijp ik dit lied niet helemaal. Maar in dit geval is dat niet per se negatief. Ik ben geen grote fan, maar het heeft wel iets.
22 – Roemenië (WRS – Llámame)
Bij dit nummer vond ik het heel onverwacht dat ik het best lekker vond klinken. Vooral het refrein vind ik goed geslaagd. Ik vind dat er zat acts meedoen die beter zijn dan dit, maar we beginnen eindelijk te komen bij nummers waar wat positiefs over te zeggen is.
21 – Israël (Michael Ben David – I.M)
Van dit lied ben ik niet heel erg onder de indruk, maar ik vind het ook niet meteen slecht en zeker niet saai. De zanger kan zingen en komt met een flamboyante act, wat natuurlijk perfect bij het Songfestival past. Daarom past dit nummer wat mij betreft in de middenmoot.
20 – Malta (Emma Muscat – I Am What I Am)
Zelf vind ik dit lied niet heel bijzonder, maar het is een vrolijk uptempo nummer dat veel mensen lekker zullen vinden. Ik kan het me ook voorstellen als dit nog wel eens op de radio gedraaid kan worden. Vandaar dit redelijk positieve oordeel.
19 – Polen (Ochman – River)
Polen komt dit jaar met een niet heel fantastisch, maar toch best aardig nummer. De zanger doet het goed en lijkt wat noten van Duncan Laurence geleend te hebben. Al met al wat mij betreft een goede middenmoter.
18 – San Marino (Achille Lauro – Stripper)
De inzending van San Marino van dit jaar heeft wel wat weg van Maneskin, de winnaars van vorig jaar. Het is een rocknummer en de zanger heeft allemaal tattoos en net wat te veel knopen van zijn jasje open. Het is best een prima lied, maar ik verwacht lang niet prima genoeg om te strijden om de winst.
17 – Slovenië (LPS – Disko)
Bij de bookmakers staat Slovenië laag, maar ik heb ze een mooie plek op deze ranglijst gegeven. Dat komt vooral door de muziek in dit nummer. Het is funky en daar hou ik van. Het is jammer dat ik de zang van een minder niveau vind en ook de zangers stage presence minder is. Anders had ik het misschien nog hoger gezet.
16 – Ierland (Brooke – That’s Rich)
Dit lied van Brooke heeft naar mijn idee potentie om het goed te doen op de radio. Daar komen er nog meer van, maar zelf ben ik niet zo’n fan van dit nummer. Vandaar dat Brooke geen hogere positie heeft op mijn ranglijst.
15 – Verenigd Koninkrijk (Sam Ryder – SPACE MAN)
Het is ongelooflijk, maar het Verenigd Koninkrijk heeft zowaar een keer een nummer ingestuurd dat populair is. Sterker nog, volgens de bookmakers maken ze dit jaar zelfs kan op een plek in de top 3. Zelf is me niet helemaal duidelijk waarom. Het is een prima nummer gezongen door een goede zanger, maar persoonlijk vind ik dat er betere inzendingen zijn.
14 – Australië (Sheldon Riley – Not The Same)
Ook dit is nummer heb ik zelf weinig mee. Het is een goede ballad, maar niet het soort ballad waar ik zin in heb. Ook vind ik de performance net wat te theatraal voor mijn smaak. Maar dat is natuurlijk iets wat het op het Songfestival wel goed kan doen. Dat gecombineerd met het feit dat Sheldon Riley misschien wel één van de beste zangers van de competitie is dit jaar, zorgt toch voor een mooie plek op deze ranking.
13 – Azerbaijan (Nadir Rustamli – Fade To Black)
Ook dit is weer een ballad, maar deze is meer mijn smaak dan Australië. Uit de repetitiebeelden blijkt dat er ook een interessante staging voor dit nummer wordt voorbereid en de zanger zingt goed. Wat mij betreft mag Azerbaijan het goed doen dit jaar.
12 – Tsjechië (We Are Domi – Lights Off)
Het begin van dit nummer ben ik geen fan van, maar als snel komt er een goede beat in en klinkt het als een goede dansbare hit. Dit is misschien niet per se een goed Eurovisienummer, maar wel een goed nummer in het algemeen. En daar scoor je bij mij punten mee.
11 – Zweden (Cornelia Jakobs – Hold Me Closer)
Zweden heeft deze competitie al vaak gewonnen, maar dit jaar gaat dat niet gebeuren. Desondanks sturen ze een best aardig nummer in. Ik weet zelf eigenlijk niet goed waarom ik dit nummer bijna in de top 10 zet, maar het voelt wel als een goede plek voor dit nummer.
10 – Finland (The Rasmus – Jezebel)
Finland won in 2006 met de rockers van Lordi. Ze hopen dat dit jaar te evenaren met de rockers van The Rasmus. Deze band had jaren geleden al een internationale hit met In the Shadows en met Jezebel laten ze zien dat ze het rocken nog niet verleerd zijn. Ik ben zelf ook een rockliefhebber, dus vandaar dat ik vind dat Finland een plek in de top 10 verdient.
9 – Bulgarije (Intelligent Music Project – Intention)
En we blijven in de rockhoek. Bulgarije komt met een bij vlagen Foo Fighters-achtig nummer en dat klinkt best goed. Niet zo goed als de echte Foo Fighters natuurlijk, maar wat mij betreft zeker goed genoeg voor een goede notering op het Songfestival.
8 – Zwitserland (Marius Bear – Boys Do Cry)
Je kan zeggen dat dit nummer een beetje deprimerend klinkt. Dat is ergens ook wel zo, maar ik vind dit ook heel goed passen onder zo’n emotionele kerstcommercial. Ik hou wel van dat soort nummers, dus vandaar de hoge notering voor Zwitserland.
7 – België (Jérémie Makiese – Miss You)
Bij eerdere nummers op deze lijst heb ik gezegd dat ik het me kon voorstellen als ze op de radio gedraaid zouden worden. Bij dit nummer wil ik dat het op de radio gedraaid gaat worden. Dit is wat mij betreft een potentiële hit die kans maakt op een plek in mijn Spotifyplaylist, en dan verdien je een hoge notering in deze ranking.
6 – Duitsland (Malik Harris – Rockstars)
Duitsland doet het helemaal niet zo goed bij de bookmakers en ik vraag me echt af waarom. Naar mijn mening is dit gewoon een goed nummer, gezongen en gerapt door een talentvolle jonge artiest. Hopelijk scoort Duitsland een stuk beter als het publiek het nummer daadwerkelijk gezien heeft, want als Servië boven de Duitse inzending gaat eindigen, is er echt iets goed mis.
5 – Noorwegen (Subwoolfer – Give That Wolf A Banana)
Dit nummer lijkt één grote gimmick. We zien mensen in gele pakken die gekke dansjes doen. We horen een lied dat gaat over wolf die een banaan gevoerd moet worden voordat hij oma opeet. Het slaat nergens op. Maar de muziek is gewoon te goed om het geen hogere notering te geven. De producers hebben het goed gedaan, en dan vind ik het prima als een nummer een beetje gimmicky is.
4 – Letland (Citi Zēni – Eat Your Salad)
Dit nummer heeft als boodschap dat we allemaal wat groener zouden moeten leven. Maar ik hoor vooral een heel lekker funky nummer. Het intro doet me een beetje denken aan het intro van In the Stone van Earth, Wind and Fire en het eerste rapstuk doet me denken aan Sugar Hill Gang. Verder ziet de groep er ook uit alsof ze er ontzettend veel lol in hebben als ze dit nummer performen. Ik word er in elk geval erg vrolijk van.
3 – Oostenrijk (LUM!X feat. Pia Maria)
Bij België zei ik nog dat dat nummer kans had om in mijn Spotifyplaylist te komen, maar bij Oostenrijk is dat al het geval. Ik hoop echt dat de radiostations dit nummer gaan oppikken als het Songfestival voorbij is, want ik zie geen reden waarom dit geen zou kunnen worden. Het enige spannende voor het festival zelf is of de zangeres live net zo goed gaat klinken als op de plaat. Daarvan kan het nog wel eens gaan afhangen hoe goed dit nummer het gaat doen deze week. Maar op basis van de plaat behoort dit nummer tot de beste inzendingen.
2 – Spanje (Chanel – SloMo)
Ik vind dit nummer goed geslaagd. Het klinkt best lekker en is dansbaar. Maar waar Spanje bij mij vooral punten mee verdient is de act. Ook dat is onderdeel van het Songfestival en Spanje geeft echt een Beyoncé-achtige show weg. Ook bij de bookmakers is Spanje één van de favorieten, dus het moet gek lopen wil Spanje geen hoge notering behalen dit jaar.
1 – Italië (Mahmood & BLANCO – Brividi)
Dat Mahmood het goed kan doen op het Songfestival weten we al. Hij werd immers tweede achter Duncan Laurence een paar jaar geleden. Deze keer neemt hij BLANCO mee, en wat mij betreft maakt dat het verschil. Mahmood begint dit nummer en dat vond ik al goed. Maar voor mij werd het pas speciaal toen BLANCO begon te zingen. Hij heeft iets waardoor ik voel dat hij zingt vol met emotie ondanks dat ik geen idee heb wat ze zingen. En ook de samenzang tussen de twee is heel goed. Ik kan eigenlijk niks negatiefs over dit nummer zeggen, dus ik zou het een terechte winnaar van het Eurovisie Songfestival 2022 vinden.
We hebben duidelijk niet dezelfde smaak Levoni 😀 D: