Blow Up, de nieuwe kijkcijferhit van RTL?

Blow Up Chantal Janzen Martijn Krabbe
Martijn Krabbé en Chantal Janzen, de presentatoren van Blow Up (foto: RTL)

Vanaf 3 juni komt RTL4 met een groot nieuw amusementsprogramma. Deze keer gaat het niet om talentvolle artiesten die proberen een platencontract in de wacht te slepen. Het gaat ook niet om BN’ers die spetterende optredens geven in uitbundige pakken of BN’ers die zich in een kasteel blootstellen aan een psychologische nachtmerrie. Nee, dit programma wordt nog veel spectaculairder. In Blow Up gaan gewone Nederlanders namelijk ballonnen opblazen en er dan figuurtjes van maken. Ja, echt.

Opmerkelijke formats

Blow Up is de nieuwste toevoeging aan een lange reeks van programma’s waarvan ik me echt afvraag hoe de programmamakers erbij komen. Dit begon jaren geleden al met Sterren Springen, dat wel een groot publiek trok. Daarna kwam SBS nog met De Grote Knikkershow (beter bekend als Marble Mania) en een programma met BN’ers die spelen met radiografisch bestuurbare autootjes, een programma dat zo’n flop was dat waarschijnlijk niemand meer weet hoe het heette.

Ook Lego Masters vind ik op papier een heel suf format. Lego vond ik als kind zelf ook leuk, maar een programma met mensen die met Lego spelen, had ik zelf niet voor gekozen. En zelfs de publieke omroep doet mee met de opmerkelijke formats in de vorm van Showcolade. In deze show (waarvan ik me afvraag hoe het door de NPO-ballotagecommissie is gekomen) moeten BN’ers raden welke items gemaakt zijn van chocolade. In tegenstelling tot Lego Masters werd dit programma een grote flop. Geen idee waarom…

Ik vraag me echt af hoe de vergaderingen met de programmadirecteuren voor deze programma’s zijn gegaan. Iemand van die mensen moet bedacht hebben dat het een goed idee is om een programma te maken over mensen die ballonfiguren maken. Peter van der Vorst zal hebben gezegd dat het een goed idee is. En deze mensen verdienen daar waarschijnlijk gewoon bakken vol met geld mee.

Blow Up een mogelijke kijkcijferhit?

Heel veel is er nog niet bekend over Blow Up. We weten dat het in juni op RTL4 begint en dat het gepresenteerd wordt door Chantal Janzen en Martijn Krabbé, die na het stoppen van The Voice en Uitstel van Executie nog wel een nieuw programma kon gebruiken. Wat we ook nog niet weten, is of het een succes gaat worden. Maar op basis van eerder onverwachte successen, zou het me niet eens verbazen als Blow Up een kijkcijferhit gaat worden.

Oh, en ik heb zelf ook nog wat programmaformats bedacht:

  • In het kader van oude rages nieuw leven inblazen à la Marble Mania: Let’s GO!. Kandidaten doorkruisen het hele land om alle Pokémon in Pokémon GO te vangen. Elke aflevering moeten de twee deelnemers met de minste Pokémon hun beste monsters tegen elkaar laten vechten. De verliezer moet de competitie verlaten. Kijkers zullen op het puntje van hun stoel zitten;
  • Ready, Steady, Cut!: de zoektocht naar de beste BN’er-amateurkapper. BN’ers zonder knipervaring gaan de strijd aan om de Gouden Schaar te winnen. Succes voor dit programma is verzekerd als Geert Wilders als proefkonijn in de kappersstoel zit;
  • Wie is de beste Slootjesspringer?: een programma waarin BN’ers de strijd aan gaan om de beste fierljepper te worden. Maar ze kandidaten hebben maskers op, dus als kijker moet je aan de springtechniek zien te ontdekken welke BN’ers het zijn.

John de Mol en Peter van der Vorst, jullie weten me te vinden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*