De vijf meest succesvolle filmfranchises

Filmfranchises/filmseries/filmreeksen

Sommige films staan niet op zichzelf. In de filmgeschiedenis hebben we veel filmseries gezien. Soms worden er meerdere films gemaakt omdat het verhaal nog niet af is, terwijl in andere gevallen de makers gewoon een nieuw verhaal verzinnen (of hetzelfde verhaal opnieuw verfilmen) omdat ze meer geld willen verdienen. En dat filmseries gigantisch veel geld op kunnen leveren is inmiddels wel bewezen. Dit is de top 5 van filmfranchises die in de bioscopen het meeste geld hebben opgebracht.

#5 – James Bond

Als deze films allemaal in deze eeuw waren uitgekomen, had deze franchise ongetwijfeld een stuk hoger op de lijst gestaan, maar voor nu is James Bond de nummer vijf op deze lijst. Sinds Sean Connery in 1962 voor het eerst verscheen als James Bond zijn er 27 films uitgekomen met het recent verschenen No Time to Die nieuwste film in de reeks. Alle films bij elkaar hebben (op het moment) bijna 8 miljard dollar opgeleverd en zit daarmee de nummer vier op deze lijst op de hielen.

De gemiddelde opbrengst van ruim $ 290.000 per film is een stuk lager dan de andere franchises in deze lijst. Maar je moet je bedenken dat er vroeger veel minder verdiend werd aan films (in absolute zin; als je naar inflatie gaat kijken was een laag bedrag vroeger meer waard). Als we alleen naar de recente films van Daniel Craig als Bond kijken, komt het gemiddelde per film in de buurt van de $ 800.000 dollar en omdat No Time to Die nog in de bioscoop te zien is, zal dit nog oplopen. Vanuit financieel perspectief is er dus genoeg reden om snel op zoek te gaan naar een nieuwe 007.

#4 – Spider-Man

Sinds 2002 zijn er elf films uitgekomen die plaatsvinden in het universum van Spider-Man. Het begon met de films geregisseerd door Sam Raimi en met Tobey Maguire in de rol van Spider-Man. Daarna volgden eerst de films met Andrew Garfield als de jonge superheld en daarna die met Tom Holland in de hoofdrol. Omdat de Venom-films ook in hetzelfde universum plaatsvinden, worden deze ook gerekend tot de Spider-Man-franchise.

In totaal heeft deze franchise meer op het moment van schrijven bijna 8 miljard dollar opgeleverd. De eerste trilogie met Maguire als Spider-Man heeft tot nu toe het meest opgehaald met zo’n 2,5 miljard dollar in totaal en gemiddeld zo’n $ 830.000 per film. Momenteel is de reeks met Tom Holland goed op weg om over die 2,5 miljard heen te gaan. Er moet nog een paar ton verdiend worden, maar met een nieuwe Spider-Man-film die net uit is gekomen, is dat slechts een kwestie van tijd. En met ook nog een nieuwe Venom-film in de bioscoop zal deze franchise steeds dichter in de buurt komen van de nummer drie op deze lijst.

#3 – Wizarding World

De films gebaseerd op de boeken van JK Rowling staan op de derde plaats in deze lijst. In deze franchise worden zowel de films over Harry Potter als de Fantastic Beasts-films meegenomen. Van deze twee series heeft Harry Potter commercieel het best gepresteerd. Natuurlijk zijn er van die serie meer films gemaakt (acht films ten opzichte van de twee van Fantastic Beasts), maar het gemiddelde ligt bij Harry Potter ook duidelijk hoger (ruim $ 970.000 vs. ruim $ 730.000).

Twee films in de Harry Potter-reeks hebben de magische grens van de miljoen dollar gepasseerd. De allereerste film uit 2001 deed dat al. Uiteindelijk is de laatste film (Harry Potter and the Deathly Hallows – Part Two uit 2011) daar nog overheen gegaan. Verder haalden drie van de acht films tussen de $ 900.000 en miljoen dollar op. Ondanks dat Fantastic Beasts een lager gemiddelde heeft, is het gecombineerde gemiddelde van de twee het hoogste gemiddelde per film van alle series in deze top 5 (en als je verder gaat kijken ook het hoogste gemiddelde van de top 10). En met een nieuwe Fantastic Beasts-film in aantocht kan dit gemiddelde zomaar nog verder oplopen.

#2 – Star Wars

De zilveren medaille in deze lijst gaat naar Star Wars. Deze filmreeks begon in 1977 met de trilogie A New Hope (1977), The Empire Strikes Back (1980) en Return of the Jedi (1983). Daarna volgden nog negen films, waaronder nog twee trilogieën (een prequeltrilogie en een sequeltrilogie). De originele trilogie kwam uit in een tijd dat grote blockbusters minder geld opleverden dan dat ze tegenwoordig doen. Die trilogie leverde dan ook het minste geld op, hoewel 1,8 miljard dollar toch niets is om over te klagen.

De meest recente trilogie (de sequeltrilogie) heeft qua inkomsten duidelijk het beste gepresteerd. Alleen al The Force Awakens (2015) bracht meer dan twee miljard dollar op, meer dan de hele originele trilogie. Alles bij elkaar hebben de films in deze franchise ruim 10 miljard dollar opgeleverd met een gemiddelde van ruim $ 850.000 per film. Het zou me daarom ook niks verbazen als The Rise of Skywalker (2019) niet de laatste film in deze serie is geweest.

#1 – Marvel Cinematic Universe

De onbetwiste nummer 1 op deze lijst zijn de Marvelflims. Sinds 2008 heeft deze serie bijna 24 miljoen dollar opgebracht, meer dan 13 miljoen dollar meer dan Star Wars. Nou bestaat de franchise ook uit 26 films terwijl dat voor Star Wars maar 12 is, maar het commerciële succes van de Marvelfranchise is niet te ontkennen.

Het grootste succes van deze serie werd behaald met Avengers: Endgame in 2019. Deze film verbrak het record van de film met de meeste opbrengst dat bijna 10 jaar in handen was van Avatar. Als we de Avengers-films als een aparte filmreeks zien, staan ze zelfs net onder de James Bond-franchise met een opbrengst van bijna 7,8 miljard dollar en gemiddeld bijna $ 2 miljoen per film. Dat laatste maakt dat Avengers één van de slechts drie series is met een gemiddelde van boven het miljard per film. Alleen Frozen en The Lion King (ondanks de teleurstellende Lion King-remake) hebben ook een gemiddelde boven het miljard.

De gemiddelde opbrengst van alle Marvelfilms is meer dan $ 900.000. Met dit soort cijfers kan het dus niet anders dat Disney voorlopig nog wel even door blijft gaan met deze filmserie.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*