Vijf covers die succesvoller zijn dan het origineel

Succesvolle covers

Covers zie je tegenwoordig veel op YouTube of in talentenjachten, maar het is absoluut geen nieuw fenomeen. De oude crooners zongen decennia geleden al steeds dezelfde nummers. Maar ook in de recentere geschiedenis en in andere genres gebeurt dit nog steeds. Soms worden die covers zelfs zo populair dat ze het origineel bijna doen vergeten. Hieronder vind je vijf covers die het beter hebben gedaan dan de originele versies.

I Will Always Love You

De jongere generaties zullen bij dit nummer meteen denken aan de versie van Whitney Houston. Ze nam dit nummer in 1992 op als nummer voor de soundtrack van de film The Bodyguard waar Whitney ook in speelde. Het nummer stond 14 weken lang op nummer één in de Billboard Hot 100, op dat moment een record. Ook in veel andere landen over de wereld bereikte het nummer de nummer-1-positie. Tegenwoordig wordt het nummer door velen gezien als haar signature song, maar het nummer is niet voor haar geschreven.

In 1974 bracht Dolly Parton het origineel van I Will Always Love You uit. Deze versie heeft een veel minder uitbundig arrangement dan de cover van Whitney Houston, wat goed past bij het countrygenre waar Dolly Parton vooral bekend van is. Het nummer bereikte de nummer-1-positie van Billboard’s US Hot Country Songs, maar behaalde bij lange na niet het succes dat de versie van The Bodyguard heeft behaald. Maar waarschijnlijk zal Dolly daar niet al te veel wakker van liggen, want omdat ze het nummer heeft geschreven, zal ze ook nog een aardig zakcentje hebben overgehouden aan het succes van Whitney.

Uptown Girl

De Ierse boyband Westlife had eind jaren 90 en in het begin van de jaren 00 veel succes in eigen land en daarbuiten. Een aantal van hun hits waren covers, zoals I Have a Dream (oorspronkelijk van ABBA) en Mandy (vooral bekend van Barry Manilow). Misschien wel hun bekendste hit in Nederland was ook een cover: Uptown Girl van Billy Joel.

Billy bracht het nummer in 1983 uit en scoorde er een hit mee. Ook de videoclip van speciaal voor hem. Een belangrijke rol in de clip was weggelegd voor het model Christie Brinkley, die later Billy’s vrouw zou worden een een dochter met hem zou krijgen. Dit is iets wat we ook terugzien in de clip van Westlife. Daarin speelt topmodel Claudia Schiffer een rol, hoewel zij er nooit vandoor is gegaan met één van de leden van Westlife.

Knockin’ on Heaven’s Door

Knockin’ on Heaven’s Door werd door Guns N’ Roses al vanaf 1987 gespeeld. Toen brachten ze het nummer nog niet uit. Toen ze dat in 1992 wel deden, werd het een grote hit. In dat jaar werd het zelfs het bestverkochte nummer in Nederland. Origineel was het nummer echter niet. Guns N’ Roses hebben het nummer opgenomen in hun eigen stijl, maar de basis van het nummer was al gemaakt door een andere bekende artiest.

Knockin’ on Heaven’s Door werd in 1972 geschreven en opgenomen door Bob Dylan als onderdeel van de soundtrack van de film Pat Garrett and Billy the Kid.  Het nummer werd wereldwijd een hit, hoewel de versie van Guns N’ Roses het beter heeft gedaan in de hitlijsten en voor velen zal voelen als de echte versie van dit nummer. Overigens zijn er nog meer artiesten geweest die covers van dit nummer hebben gemaakt, waaronder Eric Clapton en Randy Crawford. Maar de cover van Guns N’ Roses blijft de meest bekende en meest succesvolle.

Make You Feel My Love

Make You Feel My Love was de laatste single die werd uitgebracht van Adele’s album 19. Het werd een grote hit in Nederland en daarbuiten. Maar hoewel er aan dit nummer wel een nieuwe draai is gegeven, was dit niet de eerste versie van dit nummer dat werd gemaakt.

Net als Knockin’ on Heaven’s Door werd Make You Feel My Love geschreven door Bob Dylan. Hij bracht het nummer in 1997 uit als single. Gek genoeg was dit origineel ook niet de eerste versie van dit nummer dat uitgebracht werd. Een maand voor Bob Dylan zijn versie uitbracht, deed Billy Joel dat met een cover van dit nummer. Voor hem was het tot nu toe zijn laatste single in de Billboard Hot 100. Maar de meest succesvolle versie van dit nummer blijft toch die van Adele.

Valerie

In 2008 scoorden Amy Winehouse en Mark Ronson een monsterhit met Valerie. Het nummer heeft een andere sound dat eerdere nummers van Amy, zoals Back to Black en Rehab. Deze sound sloeg aan en in de eindejaarslijst van de Top 40 van 2008 stond Valerie op plek vier. Maar wat niet iedereen weet, is dat ook dit nummer een cover is.

Valerie werd in 2006 uitgebracht door de Engelse band The Zutons. Deze band heeft in eigen land met een aantal nummers redelijke successen behaald met een aantal top-20-noteringen. Hun versie van Valerie bereikte plaats 9 in de hitlijst van het Verenigd Koninkrijk.  Na hun eerste twee albums bleef het grote succes echter uit en zijn ze uiteindelijk uit elkaar gegaan (en overigens later ook weer bij elkaar gekomen). Maar het commerciële succes van Amy Winehouse en Mark Ronson hebben ze nooit kunnen bereiken.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*