5 Bee Gees-nummers die hits werden voor anderen

Bee Gees - Robin Gibb, Barry Gibb, Maurice Gibb
Robin, Barry en Maurice Gibb (afb. Getty)

We kennen allemaal wel de bekendste hits van de Bee Gees. Stayin’ Alive is misschien wel de bekendste, maar ook Night Fever, How Deep Is Your Love en You Should Be Dancing hebben we allemaal wel eens gehoord. Ze hebben nog veel meer hits gemaakt dan deze, en niet alleen hits die ze zelf uitbrachten. Alle drie de Bee Gees – de broers Barry, Robin en Maurice Gibb – hebben ook nummers geschreven voor andere artiesten. Dit is een reden waarom ze gezien werden en worden als erg invloedrijke artiesten in de industrie. En om te laten zien wat voor successen ze hebben bereikt als songwriters, heb ik vijf hits van andere artiesten, maar geschreven door de Bee Gees op een rij gezet.

Islands in the Stream – Dolly Parton & Kenny Rogers

Naast Jolene, 9 to 5 en I Will Always Love You is Islands in the Stream één van Dolly Partons grootste hits. Met dit duet met Kenny Rogers scoorde ze in 1983 groot succes. Maar in tegenstelling tot de andere hits van Dolly die ik net noemde, heeft ze Islands in the Stream niet zelf geschreven. En ondanks dat het nummer verscheen op het album Eyes That See in the Dark van Kenny Rogers, heeft ook hij het alleen maar ingezongen.

De Bee Gees schreven Islands in the Stream oorspronkelijk als R&B-nummer voor Marvin Gaye. Uiteindelijk bedachten ze zich en werd het nummer in een meer country-pophoesje gegoten. Deze werd ingezongen door Kenny Rogers. Barry Gibb was ook bij deze studiosessies. Kenny liet op een gegeven moment weten dat hij het lied maar niets vond. Toen stelde Barry Gibb voor om Dolly Parton mee te laten doen. Toevallig was zij ook aanwezig ergens in de studio. Zij werd erbij gehaald en als snel was deze hit geboren.

Ghetto Superstar (That Is What You Are) – Pras, Ol’ Dirty Bastard & Mýa

In 1998 brachten de rappers Pras en Ol’ Dirty Bastard en zangeres Mýa het nummer Ghetto Superstar uit. Die eerste twee schreven dit nummer ook, samen met Wyclef Jean (die net als Pras in de Fugees zat). Maar ook Barry, Robin en Maurice Gibb krijgen credits als songwriters van dit nummer. Niet gek, want het refrein van Ghetto Superstar gebruikt de melodie van het refrein van Islands in the Stream. De Bee Gees zijn misschien niet direct betrokken geweest bij het schrijven van dit nummer, maar dus wel op een indirecte manier.

Overigens hebben de Bee Gees zelf Ghetto Superstar ook verwerkt in hun muziek. In 2001 brachten ze een eigen versie van Islands in the Stream uit. Het laatste refrein op die plaat gebruikte niet de oorspronkelijke tekst, maar die van het refrein van Ghetto Superstar.

Chain Reaction – Diana Ross

Diana Ross bracht Chain Reaction uit in 1985. In de Verenigde Staten werd het geen grote hit, maar buiten haar vaderland behaalde ze wel succes in meerdere hitlijsten. En ook deze hit is geschreven door de Bee Gees. Oorspronkelijk waren ze niet zeker of ze dit nummer aan Diana Ross wilden aanbieden. Ze waren bang dat het nummer te Motown voor haar zou zijn. Maar waarschijnlijk hebben zowel de Bee Gees als Diana Ross er geen spijt van dat uiteindelijk toch besloten is om het nummer wel door haar te laten opnemen.

Overigens is het niet zo dat de Bee Gees helemaal niet op Chain Reaction te horen zijn. Als je goed luistert, kun je het herkenbare stemgeluid van Barry Gibb horen als achtergrondzang op deze hit.

Woman in Love – Barbra Streisand

Woman in Love wordt wel gezien als Barbra Streisands grootste internationale hit. In 1980 bereikte het nummer in veel landen de hoogste positie in de hitlijsten. Maar ook voor Barry en Robin Gibb was dit nummer een groot succes.

Barbra Streisand was het niet ontgaan dat de Bee Gees erg succesvol waren in de jaren 70. Daarom vroeg ze aan Barry Gibb of hij een album voor haar wilde schrijven. Dit werd het album Guilty. Hierop staat ook het duet tussen Barry en Barbra, Guilty, dat geschreven werd door alle drie de Bee Gees. Maar Woman in Love is toch grootste hit van Guilty. Barbra werd ervoor genomineerd voor een Grammy (die ze overigens niet won) en Barry en Robin Gibb wonnen de Ivor Novello Award. Dit is een prestigieuze award voor songwriters en componisten. Zowel voor Barbra Streisand als voor Barry en Robin Gibb was Woman in Love dus een gigantisch succes.

Grease – Frankie Valli

Het is algemeen bekend dat de Bee Gees muziek hebben gemaakt voor de film Saturday Night Fever. Wat minder bekend is, is dat ze ook een nummer hebben geschreven voor die andere bekende jaren-70-film met John Travolta: Grease. Aan het begin van die film zie je getekende beelden, waarover het nummer Grease van Frankie Valli te horen is. Dit nummer is speciaal voor de film geschreven door Barry Gibb (die ook achtergrondzang deed voor dit nummer). Het nummer kwam dus niet voor in de musical waarop de film gebaseerd was.

Het nummer werd ook buiten de film succesvol. Grease bereikte veel top-5-noteringen in de hitlijsten en stond in de Nederlandse Top 40 zelfs op één. Net als de andere hits in dit artikel, laat het zien dat de Bee Gees niet alleen talentvolle artiesten, maar ook talentvolle songwriters zijn.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*