Bad was bijna een duet tussen Michael Jackson en Prince

Michael Jackson Bad
Michael Jackson tijdens de tour voor Bad (Afbeelding: GETTY)

In 1982 bracht Michael Jackson het album Thriller uit. Dit album heeft veel hits voortgebracht, zoals Beat It, Billie Jean, Wanna Be Stratin’ Somethin’ en natuurlijk Thriller zelf. Het album was ontzettend succesvol en is nog steeds het bestverkochte album ooit.

Voor veel artiesten zou het lastig zijn om daarna nog zulke grote successen te behalen, maar Michael Jackson kreeg dat wél voor elkaar met zijn album Bad. Dit album verkocht niet zo goed al Thriller, maar bracht ons wel grote hits als The Way You Make Me Feel, Smooth Criminal en Man in the Mirror. Daarnaast was er natuurlijk de titeltrack Bad. Dit laatste nummer had heel anders kunnen zijn dan de versie die we kennen. Het was namelijk bijna een duet geweest met Prince.

De rivaliteit tussen Michael Jackson en Prince

Volgens verhalen hebben Michael en Prince elkaar nooit echt gelegen. Producer Quincy Jones beweerde eens dat een voorval tijdens een concert van James Brown hierbij een belangrijke rol gespeeld heeft. Dit concert vond plaats in 1983, toen Michael al heel succesvol was en Prince nog minder bekend was. James Brown vroeg tijdens zijn concert of Michael even op het podium wilde komen om te laten zien wat hij kon. Dit werd goed ontvangen.

Volgens Quincy Jones vroeg Michael daarna aan Brown of hij Prince – die ook aanwezig was – ook even op het podium wilde uitnodigen, want Michael was wel benieuwd wat Prince zou kunnen vlak na Michaels eigen optreden. Prince kwam het podium op en gaf een kleine show weg. Het publiek was alleen niet zo enthousiast als bij Michael. Daarna werd het nog erger toen hij in het publiek viel. Beelden van dit optreden zijn hier te zien.

Volgens Michael zat Prince zo met dat optreden dat hij daarna buiten in zijn auto wachtte op Michael zodat hij hem kon aanrijden. Dit zijn onbevestigde geruchten, maar het geeft wel aan dat deze twee megasterren niet de beste verstandhouding hadden.

Bad als duet

Halverwege de jaren 80 waren beide sterren ontzettend populair en succesvol. Ondanks dat ze elkaar niet mochten, wilde Quincy Jones ze toch bij elkaar brengen door middel van een samenwerking. Dit probeerde hij eerst met het door Michael Jackson geschreven We Are the World. Prince wordt gevraagd of hij hieraan mee wil doen, maar hij bedankt hiervoor.

Jones gaf niet op. Hij vroeg Prince of hij wilde meedoen op het nummer Bad, de titeltrack van een op dat moment nog te verschijnen album. Hij zou zingen en ook zitten in de clip, waarin twee gangs met elkaar de strijd aangaan en waarin veel gedanst wordt. Het schijnt dat Prince hier in de eerste instantie wel voor open stond. Maar toen zag hij de eerste regel van het nummer: “Your butt is mine.” Hij zei dat Michael die regel echt niet naar hem zou zingen en hij zou het zelf ook absoluut niet naar Michael zingen. Zo ging ook deze samenwerking niet door.

De rivaliteit in latere jaren

Ook na Bad was de rivaliteit nog niet voorbij. will.i.am heeft ooit een verhaal verteld dat jaren later plaatsvond. In 2006 speelde Prince in Las Vegas, waar MJ op dat moment woonde. will.i.am was gastartiest bij Prince en ook bevriend met Michael. Hij besloot om Michael eens uit te nodigen als gast in het publiek. Prince was hiervan op de hoogte. Tijdens de show kwam Prince naar Michael toe en begon de bas recht in zijn gezicht te spelen. De volgende morgen was will.i.am bij Michael op bezoek. Daar liet hij zijn ongenoegen blijken over wat Prince de avond ervoor gedaan had. Ook zei hij dat Prince altijd al gemeen tegen hem was geweest.

Als deze rivaliteit er nooit geweest was, waren dingen misschien wel anders gelopen. Misschien had Prince wel meegedaan met We Are the World of misschien had hij zich over de tekst van Bad heen kunnen zetten. We zullen het nooit weten. Maar wat we wel weten, is dat deze rivaliteit beide zangers geen grote schade heeft aangebracht. Ze gaan immers allebei de geschiedenis in als een succesvolle megaster.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*