Lola Montez: het verhaal achter Volbeats grootste hit

Lola Montez

Lola Montez is waarschijnlijk het bekendste nummer van de Deense rockband Volbeat. Ondanks dat het in Nederland nooit een hit is geworden op de radio, is er toch een grote groep fans van het nummer. Dat blijkt wel uit de prestaties van dit nummer in de Top 2000. Lola Montez kwam uit in 2013 en in 2015 kwam het in de Top 2000 binnen op plek 1622. Sindsdien is het nummer elk jaar gestegen met als hoogste positie 85 in 2021. Ook heeft de band meerdere keren in de Ziggo Dome gestaan, waar fans Lola Montez luidkeels meezongen. Maar waar gaat het nummer eigenlijk over? Wie is toch die Lola Montez?

Lola Montez, de Spaanse danseres

Lola Montez is de artiestennaam van Eliza Rosanna Gilbert, een Ierse danseres en actrice. Ze werd geboren in 1821. Al toen ze jong was, was ze niet makkelijk en hield ze wel van kattenkwaad. Zo versierde ze eens de pruik van een oudere man met een bloem tijdens een kerkdienst en een andere keer rende ze naakt door de straten. In haar jeugd is ze vaak verhuisd en zat ze op veel verschillende scholen.

In 1837 trouwt ze op 16-jarige leeftijd met Luitenant Thomas James. Vijf jaar later gingen de twee uit elkaar. Hierna begon Eliza aan haar carrière op het podium als Lola Montez, de Spaanse danseres. In Londen had ze geen succes omdat ze herkend werd als de vrouw van Thomas James. Op het continent was haar act vaak wel populair, hoewel ze niet overal waar ze kwam groot succes had.

Vrouw van de koning

In 1846 kwam Lola terecht in München. Hier ontmoette ze koning Lodewijk I van Beieren. Al snel begonnen ze een relatie. Hierdoor kon Lola invloed uitoefenen op de koning en dat deed ze ook. Omdat ze ook nog eens arrogant was en zich niet goed gedroeg, kon het Beierse volk haar niet uitstaan. Toch maakte de koning haar een gravin.

In die tijd had Lola veel politieke invloed. Hier kwam in 1948 weer een eind aan. Er was zo veel verzet dat Lodewijk besloot af te treden. Daarop vluchtte Lola uit Beieren. Uiteindelijk probeerde ze in 1851 haar carriere weer op te pakken in de Verenigde Staten. Ondanks haar reputatie lukte het om weer successen te behalen met haar acts.

De Spider Dance

In het nummer noemt Volbeat meerdere keren Lola´s Spider Dance. Deze erotische dans was haar bekendste act. Tijdens haar optredens deed ze alsof er een spin over haar been omhoog liep. Op een gegeven moment zat de spin zogenaamd onder haar rok. Toen deed ze alsof ze die spin wilde grijpen en daarbij kwam haar rok omhoog. Het publiek kon dan zien dat Lola geen ondergoed droeg. Veel mannen werden daar helemaal wild van, maar de act zorgde ook voor veel ophef.

Ook in Australië was Lola´s act controversieel. Daar begon ze in 1855 aan een tournee. Haar optreden in het Theatre Royal in Melbourne zorgde voor grote problemen voor dat theater. Hier deed ze haar Spider Dance. Nadat Lola haar gebrek aan ondergoed op het podium had laten zien, wilden veel beschaafde families dit theater niet meer bezoeken. Dit zorgde voor grote financiële verliezen. Over dit optreden schreef The Argus, een krant in die tijd, dat het “utterly subversive to all ideas of public morality” (het ondermijnt alle zedelijkheid) was. Deze woorden worden ook door Volbeat gebruikt aan het begin van het nummer.

“Dear Henry, taste my whip”

Volbeat zingt ook over een incident met Lola, ene Henry en een zweep. Dit klinkt misschien als 50 Shades of Gray avant la lettre, maar dat was het zeker niet. Henry Seekamp had in The Ballarat Times een slechte review geschreven over een optreden van Lola. Dit pikte ze niet. Ze confronteerde Henry terwijl hij in een hotel aan het drinken was en achtervolgde hem daarna met een zweep. Ze raakten in een gevecht en moesten door omstanders uit elkaar worden gehaald. Nog maar weer een bewijs dat Lola Montez geen makkelijk persoon was.

Lola Montez en henry Seekamp in gevecht
Lola Montez en Henry Seekamp

Na haar Australische tournee keerde Lola terug naar de Verenigde Staten. Hier wist ze nooit meer de successen te behalen die ze eerder gehad had. Haar laatste jaren leed ze een veel rustiger leven. In 1860 begon ze serieuze lichamelijke klachten te vertonen als gevolg van syfilis. In 1861 stierf ze aan de gevolgen hiervan. Ze werd slechts 39 jaar oud.

Lola Montez staat op het album Outlaw Gentlemen & Shady Ladies. Op dit album staan meerdere nummers over echte personen waar je misschien van gehoord kan hebben, maar niet heel bekend zijn. Michael Poulsen, leadzanger van Volbeat, wilde op het album de verhalen van deze mensen vertellen. Met dat in het achterhoofd is het niet gek dat één van de nummers over Lola Montez gaat. Ze heeft waarschijnlijk meer meegemaakt dan veel mensen die twee keer zo oud zijn geworden als zij. En gelukkig maar. Want als ze niet zo’n kleurrijk figuur was geweest, hadden we misschien nooit kunnen genieten van dit nummer.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*