Zeven hits van Meat Loaf

Meat Loaf
Meat Loaf tijdens tour (Photo by Michael Putland/Getty Images)

Afgelopen week overleed een icoon uit de muziekwereld: Meat Loaf. Zijn muziek hoor je misschien niet heel vaak op de radio en ook in de hitlijsten zijn zijn nummers niet altijd een succes geweest. Deels zal dit komen doordat de platen van Meat Loaf vaak lang zijn, wat voor radio toch vaak een probleem is. Maar zijn album Bat out of Hell is wel één van de meest succesvolle albums aller tijden en veel van zijn nummers zijn toch erg populair. Een aantal van de bekendste nummers vind je hier.

Paradise by the Dashboard Light

Dit is hét nummer waar de meeste mensen als eerste aan zullen denken bij Meat Loaf. Het nummer is bijna 8,5 minuut lang en geschreven door Jim Steinman, die bekend staat om het schrijven van lange nummers. Meat Loaf zingt dit nummer met de zangeres Ellen Foley, hoewel hij het live vaak met andere zangeressen gezongen heeft.

In dit nummer horen we Meat Loaf en Ellen Foley als twee high school sweethearts. Ze denken terug aan de mooie tijden die ze samen hadden in die tijd en dan vooral aan hun seksuele avonturen. De seks wordt echter vooral geïmpliceerd, wat wellicht een poging was om dit te bespreken zonder geboycot te worden. De geïmpliceerde seks is vooral terug te horen in een stuk honkbalcommentaar van de commentator Phil Rizzuto. In de honkbalwedstrijd is het spannend tot welk honk de speler komt. Dit is een metafoor voor hoe ver de twee karakters in dit nummer gaan tijdens de seks.

Uiteindelijk wil de vrouw een serieuze relatie, maar de man wordt daar helemaal niet gelukkig van. Hij heeft beloofd bij haar te blijven tot het eind der tijden, maar hij hoopt dat dat moment snel komt zodat hij van haar af is. Eigenlijk een tragisch gevoel om het lied mee af te sluiten, maar toch is deze grootste hit van Meat Loaf voor veel mensen een favoriete meezinger.

Bat out of Hell

Dit is de titeltrack van het gelijknamige album, waar Paradise by the Dashboard Light ook op staat. Ook dit nummer is geschreven door Jim Steinman en is met zijn nog net geen tien minuten nog langer dan Paradise by the Dashboard Light. Maar vervelen doet het nummer absoluut niet.

Het intro van Bat out of Hell duurt bijna twee minuten en bestaat uit verschillende delen. Daarin zijn verschillende instrumenten het meest prominent aanwezig. Piano, drums en gitaren komen allemaal voorbij. Na het intro worden rustigere stukken afgewisseld met ruige rockmuziek. Hierdoor blijft het nummer interessant.

Opvallend is de crash die in het nummer te horen is. Al in het intro zijn motorgeluiden te horen, maar later in het nummer komt die motor abrupt tot stilstand. Jim Steinman wilde “the ultimate crash song” schrijven. Meat Loaf was hier naar verluidt helemaal niet blij mee, want het vond het nummer na zes minuten wel lang genoeg. Steinman bleef erbij dat de crash in het nummer moest komen en zo geschiedde. En voor zo’n bombastisch nummer als dit is dat wat mij betreft zeker de juiste keuze geweest.

I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)

In tegenstelling tot Bat out of Hell en Paradise by the Dashboard Light een power ballad. Commercieel gezien was het een groot success. Het is de enige hit van Meat Loaf dit op nummer 1 heeft gestaan in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk. Naast succes in de hitlijsten verdiende Meat Loaf ook een Grammy voor dit nummer.

Ook dit nummer is geschreven door Steinman. Net als de eerdergenoemde nummers is de albumversie erg lang: 12 minuten. De meest bekende versie die ook nog wel eens op de radio gedraaid wordt is zo’n vijf minuten lang. Hierdoor kennen de meeste mensen maar een klein deel van de bijdrage van zangeres Lorraine Crosby aan dit nummer. Ook mist er een instrumentale break. Maar zelfs zonder die delen kunnen veel mensen flink genieten van deze hit.

Two out of Three Ain’t Bad

Dit nummer is na I’d Do Anything for Love (But I Won’t do That) het meest succesvolle nummer van Meat Loaf in de Amerikaanse hitlijsten. Deze power ballad – die opnieuw geschreven is door Jim Steinman – was de tweede single die Meat Loaf ooit uitbracht. Het lied gaat over een onbeantwoorde liefde. Hij heeft gevoelens voor haar, maar zij zegt dat zij hem wilt en nodig heeft, maar nooit van hem zal houden. Daar moet hij echter niet verdrietig om zijn, want “two out of three ain’t bad.”

Dit lied was het laatste nummer dat geschreven werd voor Bat out of Hell. Ondanks dat MTV nog niet bestond, werd er wel een videoclip voor deze single gemaakt. Deze werd redelijk vaak vertoond in die tijd. Of dit ook in Japan het geval was, weet ik niet, maar daar was het nummer ook bekend. De Japanners gaven het echter wel een andere titel: A 66% Seduction. Dan klinkt Two out of Three Ain’t Bad toch was poëtischer.

You Took the Words Right out of My Mouth

Dit was de debuutsingle van Meat Loaf en staat op Bat out of Hell. Kenners vinden het een goed nummer, maar in de hitlijsten deed het niet veel. Nadat Paradise by the Dashboard Light en Bat out of Hell waren uitgekomen, werd You Took the Words Right out of My Mouth opnieuw uitgebracht. Het werd toen een iets grotere hit (het bereikte nummer 4 in de Nederlandse hitlijsten), maar werd nog altijd niet zo groot als de eerste twee singles.

Het verhaal gaat dat zonder dit nummer Bat out of Hell misschien nooit bestaan had. Meat Loaf had Jim Steinman gevraagd om een popnummer te schrijven dat niet 15 of 20 minuten lang was. Uiteindelijk was Meat Loaf tevreden over het nummer. Dat schijnt een belangrijke factor geweest te zijn om met elkaar te gaan samenwerken aan Bat out of Hell.

Dead Ringer for Love

Deze hit uit 1981 is een duet met Cher. Ook dit nummer is weer geschreven door Jim Steinman. Het werd oorspronkelijk geschreven voor de tv-serie Delta House. Uiteindelijk werd het lied aangepast en werd het de versie die we nu kennen. Cher heeft ook meegeschreven, maar in de credits van het nummer komt ze niet voor.

Opvallend aan deze rockplaat is dat Meat Loaf en Cher dit nummer nooit samen live gezongen hebben. Sterker nog, Cher heeft dit nummer helemaal niet live gezongen (niet in het openbaar tenminste). Meat Loaf heeft het nog wel eens gezongen, maar dan met andere zangeressen. Zonde, want het zou mooi geweest zijn om deze twee iconen uit de muziekwereld dit nummer samen te zien rocken op een podium, al was het maar één keer.

For Crying out Loud

Dit is nog een nummer van het album Bat out of Hell. Omdat het een albumtrack is, zullen veel mensen dit nummer niet kennen, maar het is één van mijn favoriete nummers van Meat Loaf. Het is een power ballad geschreven door (hoe kan het ook anders) Jim Steinman en is dan ook weer lang: bijna 9 minuten.

Op deze plaat is de piano is het centrale instrument. Deze worden bijgestaan door strijkers en wat blazers, waardoor dit nummer een andere sound heeft dan de meeste nummers van Meat Loaf. Wat stevigere instrumenten (vooral de drums) zijn wel te horen, maar dat is maar voor anderhalve minuut en dus slechts een klein stuk van de plaat. Het grootste gedeelte van het lied is daarmee vrij klein. Maar het arrangement en de stem van Meat Loaf zorgen ervoor dat het toch groots klinkt. Daarmee is dit nummer voor iedere fan van Meat Loaf een aanrader.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*