Wie is Rolling Stones’ Angie?

Rolling Stones
De Rolling Stones (afb.: Aubrey Powell)

Angie is één van mijn favoriete nummers van de Rolling Stones. Het nummer kwam uit in 1973 als single van het album Goats Head Soup en is inmiddels uitgegroeid tot één van de bekendste hits van de band. In de Top 2000 heeft Angie sinds het begin in 1999 altijd in de top 100 gestaan en zelfs drie keer in de top 10. Ik ben dus lang niet de enige die Angie een goed nummer vindt. Maar er is ook altijd een vraag geweest rond dit nummer: wie is toch die Angie?

Het einde van een relatie

In het nummer zingt Mick Jagger over zijn relatie met Angie. Die is helaas op de klippen gelopen, maar ze zijn niet slecht uit elkaar gegaan. Sterker nog, hij houdt nog steeds van haar en kijkt met goede gevoelens terug op de relatie die ze hadden. Als je dat zo hoort, kun je denken dat Mick Jagger hier een autobiografisch lied zingt, maar dat is niet het geval. Of tenminste, misschien heeft hij de gevoelens van het nummer wel ervaren, maar niet met iemand die Angie heet. Maar er is wel een theorie dat Mick Jagger de reden is dat het nummer deze titel heeft gekregen.

Is het Angie Bowie?

Er zijn flink wat speculaties geweest dat deze hit van de Rolling Stones is vernoemd naar Angie Bowie, de vrouw van David Bowie. Zij heeft in haar autobiografie geschreven dat ze ooit haar man met Mick Jagger in bed aantrof. Het verhaal gaat dat Mick Jagger toen een nummer naar Angie Bowie vernoemde, mogelijk in de hoop dat ze dan haar mond zou houden over wat ze had gezien. Het is een mooi verhaal, maar volgens de Stones zelf klopt er niets van. Ten eerste omdat het verhaal niet gebeurd zou zijn, maar ook omdat Angie vooral geschreven is door Keith Richards. Mick Jagger begon pas met meeschrijven aan het nummer toen de titel al bedacht was.

De dochter van Keith Richards

Dat Keith Richards is begonnen met het schrijven van Angie zorgde voor een nieuwe theorie. Hij heeft namelijk in 1972 een dochter gekregen die Dandelion Angela heet. De naam Angie zou dan ook gebaseerd zijn op de naam van zijn dochter. Dat zou ook betekenen dat de tekst in elk geval niet autobiografisch is, aangezien de schrijvers van het nummer natuurlijk geen relatie hebben gehad met een baby.

In een interview in 1993 heeft Keith Richards ook bevestigd dat Angie vernoemd is naar zijn dochter. Maar hier kwam hij in zijn eigen memoires uit 2010 weer op terug. Toen gaf hij aan dat hij nog niet wist hoe zijn dochter zou gaan heten – sterker nog, hij wist zelfs niet of hij een jongen of meisje zou krijgen. Hij had de naam Angie willekeurig gekozen en het nummer zou dan ook niet over een specifiek persoon gaan.

Eigenlijk maakt het niks uit

Er zijn verschillende mooie verhalen over wie Angie nou is, maar als we de Keith Richards moeten geloven, klopt er dus allemaal niets van. En laten we eerlijk zijn: eigenlijk maakt het ook helemaal niet uit of het nummer wel of niet over een echt persoon gaat. Of het nou op waarheid gebaseerd is of niet, het nummer blijft steengoed.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*