De creatieve armoede van RTL4

RTL4

De jaarlijkse komkommertijd is weer aangebroken. Dit jaar is dat waarschijnlijk niet zo van toepassing op het nieuws met alle stikstofperikelen, boerenprotesten en de oorlog in Oekraïne. Op televisiegebied wordt het daarentegen wel rustiger. En dan vooral op RTL4.

De nieuwe zomerprogrammering van RTL4

Op RTL4 zijn de centrale programma’s dit jaar de quiz Ik weet er alles van! met Ruben Nicolai, B&B Vol Liefde en de nieuwe talkshow Renze met Renze Klamer. Dat eerste programma is al een aantal jaar de vervanger van GTST tijdens de zomerstop van de soap. Ook is een talkshow later op de avond al een aantal jaar een vast onderdeel van de doordeweekse RTL4-avond. B&B Vol Liefde was vorige jaar voor het eerst te zien tijdens de zomermaanden en bleek een succes. Maar om elke doordeweekse avond deze zomer alleen uit deze programma’s te laten bestaan gaat wat ver.

RTL4 brengt weinig variatie

Bij RTL4 hebben ze geloof ik wat last van creatieve armoede. De programmering wordt voor het grootste gedeelte gevuld met bewezen formules als Het Perfecte Plaatje, programma’s die eigenlijk voor Videoland bedoeld waren – zoals de all-star editie van Expeditie Robinson van een paar maanden – en talkshows. Recentelijk hadden we doordeweeks ook nog de programma’s Kopen Zonder Kijken en Voor Hetzelfde Geld. Maar in allebei deze programma’s staat het bezichtigen of kopen van een huis centraal, dus de variatie in programmering ga je daar ook niet vinden.

Uitgemolken formats

Het uitmelken van bestaande formats is iets waar RTL4 vooral goed in is. RTL Boulevard trekt elke dag wel kijkers, dus een paar jaar geleden werd gekozen om Boulevard ook in het weekend uit te zenden. Uiteindelijk moest zelfs het populaire Eigen Huis en Tuin zendtijd opgeven aan Boulevard terwijl denk ik geen enkele kijker hierom had gevraagd. En nu wil RTL elke avond een talkshow gaan uitzenden. Doordeweeks en op zondag gebeurt dit al, maar ik snap niet waarom dit ook op zaterdag moet. Het zou doodzonde zijn als een leuk amusementsprogramma plaats moet maken voor een talkshow met allemaal politiek geneuzel waar niemand op zaterdag op zit te wachten.

Maar het zijn niet alleen de actualiteitsprogramma’s die uitgemolken worden. Expeditie Robinson werd vorig jaar twee avonden in de week uitgezonden. Afgelopen week was de finale van een extra seizoen van Het Perfecte Plaatje dat zich afspeelde in Argentinië. Dit programma komt na de zomer weer terug met een volwaardig seizoen. Maar deze programma’s worden nog niet zo uitgemolken als B&B Vol Liefde, dat deze zomer elke werkdag te zien is. Dat betekent dus dat een kijker die dat programma niet leuk vindt, de hele zomer niet naar de doordeweekse primetimeprogrammering van RTL4 gaat kijken. Een keuze die me vanuit zakelijk perspectief niet per se verstandig lijkt.

Waar zijn de creatieve ideeën?

Ik vraag me echt af wat Peter van der Vorst ertoe gebracht heeft om al deze keuzes te maken. Waarom komt hij elke keer met een variatie van hetzelfde programma of vult hij meerdere avonden per week met hetzelfde programma? Zijn er echt geen goede ideeën voor nieuwe programma’s meer? Je kan vinden wat je wilt van Blow Up, maar het was in elk geval iets nieuws. En als je echt niets nieuws kan verzinnen, kom dan misschien met een leuk programma dat al een tijd niet is uitgezonden. Ik denk dat The Big Music Quiz bijvoorbeeld goed geschikt is voor vrijdagavond.

Ik heb verder niet tegen B&B Vol Liefde zelf, maar ik vind wel dat RTL wel wat beter zijn best mag doen om iets meer variatie aan te brengen in de programmering, ook al is het zomer. En ja, je kan zeggen dat NPO2 deze zomer elke dag met De slimste mens komt, maar dat vind ik wel wat anders. Dat is één (overigens erg leuk) programma dat sinds deze week elke dag wordt uitgezonden, maar de programma’s eromheen zit wel variatie in.

Hoe gaat het verder?

Ik ben benieuwd hoe de programmering van RTL er na de zomer gaat uitzien. Van de huidige vooravond en de talkshows weten we al dat die na de zomer zullen blijven. GTST komt natuurlijk ook weer terug. Het Perfecte Plaatje ook en dat zal voor The Masked Singer ook gelden. Maar gaat Expeditie Robinson weer twee avonden in de week vullen? Zal de nieuwe zaterdagtalkshow ervoor zorgen dat er minder amusement wordt uitgezonden die avond? En zullen er nog steeds weinig originele formats komen? Als het antwoord op al deze vragen ja is, wordt het misschien tijd om Peter van der Vorst te vervangen door iemand met meer creativiteit en visie. Want verrassen doet RTL4 al een tijdje nauwelijks meer.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*