Te land, ter zee en in de lucht: tijd voor een terugkeer

beste van ter land ter zee en in de lucht
Afb.: AVROTROS

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Te land, ter zee en in de lucht voor het eerst op televisie te zien was. Ter ere van dit jubileum was er op de NPO gisteren een uitzending te zien met hoogtepunten uit dit programma, dat al meer dan tien jaar niet meer te zien is. Deze jubileumshow scoorde ruim 1,2 miljoen kijkers, was het op-twee-na best bekeken programma van de dag en had bijna een half miljoen kijkers meer dan het eerstvolgende amusementsprogramma in de kijkcijferranglijst van gisteren. Wordt het daarom geen tijd dat Te land, ter zee en in de lucht weer op televisie komt?

Bijna alle Nederlanders kennen Te land, ter zee en in de lucht wel. Het programma heeft bijna een legendarische status. Ik weet nog wel dat toen ik jonger was ik er ook vaak naar keek. Elke keer weer was het weer leuk om te zien met wat voor voertuigen de deelnemers bij de bel probeerden te komen, maar bovenal was het het leedvermaak wat echt genieten was in dit programma. En voor mijn gevoel dachten in die tijd heel veel mensen zo over het programma, dus het was ontzettend jammer toen het van de buis gehaald werd.

Gemiste kans als Te land, ter zee en in de lucht niet terugkomt

Persoonlijk vind ik al een tijd dat Te land, ter zee en in de lucht terug zou moeten komen op tv. Na het zien van het jubileumprogramma gisteren en het horen van de positieve reacties van kijkers ben ik daar alleen nog maar meer van overtuigd. Er is nog altijd een publiek voor dit soort amusement, waarbij je helemaal niet hoeft na te denken. Waarom zou je daar als zender niet van willen profiteren?

Vroeger was Te land, ter zee en in de lucht te zien bij de TROS op de NPO. Het programma paste perfect bij die omroep. TROS was vaak van de gezellige en wat simpelere tv en dat is precies wat Te land, ter zee en in de lucht is. De kans dat dit programma terugkomt bij AVROTROS of überhaupt de NPO is echter klein. Tegenwoordig moet bijna alles daar op een bepaalde manier ook een functie hebben en plat amusement past daar vaak niet tussen.

Tijd voor John om in actie te komen

De meest logische plek voor Te land, ter zee en in de lucht lijkt me op SBS6. Die zender staat toch nog steeds een beetje bekend als de campingzender, maar dat is juist waar dit programma goed zou passen. Er zijn wel een aantal voorwaarden om succesvol te blijven. Het format moet hetzelfde blijven – dus geen gekke twists die je vaak ziet in amusementsprogramma’s in deze tijd – er moet niet te veel reclame zijn en de presentator moet niet alleen bij een wat kneuterig programma als dit passen, maar ook niet te veel aandacht naar zichzelf toetrekken. Viktor Brand lijkt me de uitgelezen kandidaat.

Dus John, waar wacht je op? Nederland wil Te land, ter zee en in de lucht graag terug op tv en jij kan altijd goed een succesvol programma gebruiken. Make it happen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*