Kijktip: de nieuwe Netflixserie Knokke Off

Knokke Off
Afb.: VRT

Vanaf morgen, woensdag 19 juli, verschijnt op Netflix de nieuwe serie Knokke Off. Deze Belgisch-Nederlandse serie is in België online al te zien geweest en was niet alleen populair, maar kreeg ook veel positieve reacties. Nu het ook in Nederland te zien zal zijn, is het tijd voor een review van dit nieuwe televisiesucces.

Knokke Off: een zomer vol geheimen en bedrog

In Knokke Off staat het leven van twee rijkeluisfamilies in de Belgische badplaats Knokke centraal. Hoewel alle gezinsleden van de twee families een rol hebben, ligt de focus op de dochter van de ene familie, Louise (Pommelien Thijs), en de zoon van de andere familie, Alex (Willem De Schryver). Zij hebben een relatie en zijn van plan om er een mooie zomer van te maken met hun vrienden. Maar dit loopt anders, en dat komt voor een belangrijk deel door de komst van de Nederlandse Daan (Eliyha Altena) en zijn moeder Melissa (Anna Drijver).

Daan komt werken in de beachclub waar Louise, Alex en hun vrienden vaak te vinden zijn en Louise vindt hem meteen interessant. Al snel raakt Daan bevriend met de twee, maar als steeds duidelijker wordt dat hij en Louise elkaar wel zien zitten, is het de vraag hoe lang dit goed kan gaan.

Ondertussen is Melissa ook op een missie. Haar zus is twee jaar geleden verdwenen en zij werkte als nanny bij de Vandaels, de familie van Alex. Melissa weet het zo te spelen dat zij daar ook kan gaan werken als nanny en probeert naar aanwijzingen te zoeken over wat er met haar zus is gebeurd. Maar gaat ze die ook vinden of hebben de Vandaels er helemaal niks mee te maken?

Alles draait om status

Als het bij alle mensen met geld er zo aan toe gaat als bij de personages in Knokke Off ben ik blij dat ik niet rijk ben. De serie zit vol leugens, geheimen en bedrog en bijna alle personages maken zich er schuldig aan. Van de ouders van Louise en Alex zijn er drie die er een ander op nahouden of -hielden en de vierde wil graag dat haar dochter (niet Louise, maar haar zus) trouwt met iemand op wie ze niet eens verliefd is. En sowieso speelt status een belangrijke rol in deze families. Als de buitenwereld maar denkt dat we het allemaal heel goed voor elkaar hebben, maakt de rest niet uit, zo lijkt het soms.

Louise en Alex in Knokke Off (afb.: VRT)

De belangrijkste personages in Knokke Off

Ook de hoofdpersonages van Knokke Off zijn allesbehalve perfect. Zo zit Louise achter een ander aan terwijl ze al een vriendje heeft. Ze gaat zich in de loop van de serie steeds egoïstischer gedragen, hoewel dit voor een belangrijk deel komt door haar bipolaire stoornis. Hierdoor gedraagt ze zich roekeloos en heeft ze niet goed in de gaten waar ze mee bezig is.

Daan weet wel precies waar hij mee bezig is. Hij belazert zijn nieuwe vriend Alex door achter zijn vriendin aan te gaan, maar toch lijkt het alsof hij in Knokke Off afgeschilderd wordt als de good guy. Oké, er zijn wel een paar momenten waarop hij een geweten lijkt te hebben, maar als dat niks verandert aan je daden ben je nog steeds niet goed bezig.

En dan is er nog Alex. Hij is de op-één-na grootste klootzak in Knokke Off en hij behandelt Louise ontzettend slecht. Hij is dus ook niet de good guy, maar bij hem zie je in elk geval waar zijn gedrag vandaan komt. Zijn vader Patrick is namelijk de grootste klootzak in de serie. Hij verpest de levens van meerdere personages, waaronder dat van Alex. Patrick laat Alex constant weten wat een teleurstelling hij is en dat doet hij bepaald niet op een vriendelijke manier. Daarnaast dealt Alex met een trauma uit zijn verleden. Door al dit is het niet gek dat hij zijn emoties moeilijk onder controle kan houden. Hij is een klootzak, maar hij is ook het karakter waar ik nog het meeste sympathie voor heb.

Knokke Off: de moeite waard?

De combinatie van de personages in Knokke Off – vooral Louise, Alex, Daan, Melissa, Patrick en Eleonore, de vrouw van Patrick en moeder van Alex – en wat zij allemaal doen, zorgt voor een verhaal dat ik het liefst in één stuk door wilde kijken. Ja, het zijn verschrikkelijke mensen, maar wel interessant om naar te kijken. De verhalen op zich zijn niet per se heel origineel, maar wel op zo’n manier gedaan dat ze de aandacht vasthouden. Daarnaast geef ik bonuspunten voor het laten zien van de effecten van een bipolaire stoornis, wel iets wat je dan weer niet vaak in series ziet.

Het acteerwerk helpt ook. Zeker Pommelien Thijs en Willem De Schryver hebben indruk op me gemaakt. Hoe zij iemand neerzet die worstelt met haar bipolaire stoornis en hoe hij het gebrek aan emotionele controle en het worstelen met zijn trauma’s speelt, zorgt voor vele scenes in Knokke Off die naar mijn mening erg goed zijn.

Als je op zoek bent naar een komedie, kun je Knokke Off beter overslaan. Maar als je op zoek bent naar een goede serie met spannende verhaallijnen, interessante personages en puik acteerwerk, dan is Knokke Off absoluut een aanrader.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*