Elton John maakt indruk met concert in GelreDome

Elton John
Elton John op het podium (afb.: EPA)

Afgelopen donderdag stond Elton John in het GelreDome voor zijn laatste concert op Nederlandse bodem. Vanwege zijn leeftijd vind hij het qua touren namelijk wel mooi geweest en is hij bezig aan zijn afscheidstournee. Maar ondanks dat hij 75 jaar oud is, doet hij zeker niet onder voor alle jongere sterren van nu.

Elton John rockt nog steeds

In het GelreDome bracht Elton meer dan 20 nummers ten gehore. Sommige van die nummers zijn niet zo bekend bij het grote publiek, maar hij zong natuurlijk ook zijn bekende hits die iedereen mee kan zingen. Bij sommige zangers die wat ouder zijn, is het fijn als het publiek meezingt, want dan hoor je niet meer zo dat de zanger er niet heel veel meer van kan. Bij Elton was dat zeker niet het geval. Eerlijk is eerlijk, zijn articulatie was niet altijd even duidelijk, maar van zijn stem was ik nog onder de indruk. De hoge noten van vroeger zingt hij niet meer, maar hij zong zuiver en de stem was krachtig genoeg om nog altijd de meer rock-achtige nummers aan te kunnen.

Eltons band verdient ook een compliment. Ook zij zijn vooral oudere mannen, maar rocken kunnen ze nog steeds. De gitarist kreeg een moment in de spotlights tijdens het nummer Have Mercy on the Criminal en één van de percussionisten was op een gegeven moment zo vol overgave op de pauken aan het slaan dat hij bijna meer mijn aandacht trok dan Elton op dat moment. Elton was natuurlijk de ster van de show, maar laten we niet vergeten dat achter de ster ook de andere muzikanten een belangrijke rol spelen bij shows als deze.

Er werd volop genoten

Het was duidelijk dat het publiek genoot van de show. Vooral tegen het einde werd dit duidelijk. Voor de toegift zong Elton vier uptemponummers (The Bitch Is Back, I’m Still Standing, Crocodile Rock en Saturday Night’s Alright for Fighting). Tijdens The Bitch Is Back begon een deel van het publiek als te staan en tijdens I’m Still Standing kwam (heel toepasselijk) bijna iedereen uit hun stoel en gingen niet meer zitten tot de show afgelopen was. Elton John laat dus zien dat hij nog steeds populair is bij jong en oud.

En ook Elton zelf leek zichtbaar te genieten van het optreden. Achter Elton en zijn band stonden een aantal schermen. Hij was daarop vaak te zien terwijl hij zong en regelmatig verscheen er een glimlach op zijn gezicht. Ook stond hij na veel nummers op om applaus te ontvangen. Dan zie je overigens wel dat hij inmiddels een oudere man is, want het lopen ging wat lastiger. Maar in de optredens was daar weinig van te merken.

Organisatie was teleurstellend

Het optreden was dus indrukwekkend, maar niet alles vond ik goed gaan. En dat heeft vooral te maken met de organisatie. Als ik Giel Beelen moet geloven is het parkeren bij het GelreDome altijd ruk geregeld en dat was deze keer niet anders. Voor mijn gevoel was bijna het halve publiek te laat omdat ze in Arnhem in een verkeersinfarct waren terechtgekomen. En bij het weggaan duurde het ook een eeuwigheid voor ik van de parkeerplaats af was. En omdat Rijkswaterstaat had besloten om juist deze dag vanwege wegwerkzaamheden aan de A12 twee van de drie rijstroken af te sluiten, ontstond ook buiten de stad een gigantische file. Had dat serieus niet wat beter gepland kunnen worden?

Verder bleek het binnenkomen in het GelreDome heel makkelijk. Ik hoefde alleen een ticket laten zien en ik kon naar binnen. Qua beveiliging vond ik dat niet heel goed. Ik snap dat het lastig is om iedereen te controleren, maar ik vind het toch gek dat ik gewoon met een geweer naar binnen had kunnen lopen zonder dat iemand het wist. Er waren overigens ook criminelen in het stadion: de eet- en drinkpunten. Ik moest € 3,25 betalen voor een bekertje water terwijl je het voor niks uit de kraan kan halen. Een Marsreep kostte me € 2,50. En dit alles kon je niet eens gewoon pinnen. Je moest eerst een apart kaartje opwaarderen met je pinpas en dan afrekenen. Waarom? Geen idee.

Een echt afscheid?

De organisatie was dus zeer matig, maar het optreden zelf was meer dan de moeite waard. Het was een genot om zijn laatste concert in Nederland mee te maken en te zien hoe Elton nog steeds goed is in wat hij al die decennia al doet. En wat vooral mooi was om te zien was hoe hij er zelf nog van genoot. Daarom kan ik me ook moeilijk voorstellen dat hij na deze tour helemaal stopt met optreden. Ik zie hem nog wel eens in de zoveel tijd in Engeland of Amerika en optreden geven. Eigenlijk is dat ook wel te hopen, want als na deze tour niemand meer de kans krijgt om deze ster nog live te zien, zou dat zonde zijn.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*