Waarom mag Vandaag Inside geen Televizier-ring winnen?

Vandaag Inside
René, Wilfred en Johan (afb. Brunopress)

Over een paar maanden vindt de uitreiking van de Gouden Televizier-ring weer plaats. Op dit moment zijn de eerste stemrondes al in volle gang. En wat opvallend is, is dat één van de meest besproken nieuwe programma’s van het afgelopen jaar, Vandaag Inside, niet mag meedingen naar de prijs.

Vandaag Inside: nieuw format of spin-off?

In 2011 wonnen Wilfred, Johan en René al een de Gouden Televizier-ring met het programma Voetbal International. Daarna maakten ze geen kans meer op de prijs. Programma’s mogen namelijk maar één keer de Gouden Televizier-ring winnen. Voetbal International, Voetbal Inside en Veronica Inside hadden dan wel verschillende namen, maar het programma was elke keer hetzelfde.

Vandaag Inside lijkt op het eerste gezicht misschien ook hetzelfde programma, maar het is toch echt een ander format. Ja, het zijn nog steeds vier mensen aan een tafel die vaak een beetje slap ouwehoeren, maar het vorige format was een voetbalpraatprogramma. In Vandaag Inside komt voetbal nog wel aan bod, maar wordt ook gesproken over andere sporten, politiek, media en eigenlijk alles waar ze maar zin in hebben. De gasten in het programma passen daar ook bij. Ze hebben niet alleen meer gasten uit de voetbalwereld, maar ook bijvoorbeeld politiek verslaggevers, presentatoren, columnisten en – natuurlijk – Angela de Jong.

Televizier meent echter dat Vandaag Inside geen nieuw format is, maar een spin-off van het voetbalpraatprogramma. Dat programma had de Ring al gewonnen, dus maakt Vandaag Inside geen kans op de Televizier-ring. Die logica van Televizier is alleen niet te volgen als je ziet dat een ander SBS-programma wel de Ring kan winnen: Chateau Bijstand.

Waarom Chateau Bijstand wel?

Chateau Meiland won in 2019 de Gouden Televizier-Ring, dus een spin-off van dat programma kan die prijs niet nog eens winnen. Volgens de redactie van Televizier is Chateau Bijstand echter geen spin-off van Chateau Meiland, maar van Effe Geen Cent te Makken. Daar valt misschien wat voor te zeggen, maar betekent dat dat het dan niet tegelijkertijd een spin-off van Chateau Meiland kan zijn? Zelfs de naam is afgeleid van Chateau Meiland. En als je ziet wat er gebeurt in Chateau Bijstand, is dat niet wezenlijk anders dan wat je in Chateau Meiland zou kunnen zien. Ik vind het echt niet te volgen dat Televizier Chateau Bijstand dan toch mee mag dingen naar Ring.

Ook Lubach mag niet meedoen

Overigens is Vandaag Inside niet het enige programma dat wordt uitgesloten omdat het een spin-off van een vorige winnaar is. Ook De Avondshow met Arjen Lubach maakt geen kans op de Televizier-ring. Dit is namelijk een spin-off van de eerder ringwinnaar Zondag met Lubach. Nou lijken deze twee programma’s zeker op elkaar, maar waarom zou je niet kunnen zeggen dat De Avondshow met Lubach een spin-off van de Amerikaanse Tonight Show is? Daar lijkt het immers ook op.

Televizier zorgt niet voor duidelijkheid

Ik vind dat Televizier het allemaal heel ingewikkeld maakt met hun spin-offregel. Wanneer is iets nou een spin-off en wanneer is het een nieuw format? Schijnbaar is iets wat ik een nieuw format vind – Vandaag Inside – dat niet volgens Televizier. Dat is prima, maar dan moet je wel goed uitleggen waarom de veranderde elementen van het format het geen nieuw format maken. Dat vind ik niet goed gebeurd. En als je vervolgens met de nominatie van Chateau Bijstand nog meer onduidelijkheid schept, moet je je toch achter de oren gaan krabben of je wel goed bezig bent.

Oh, en mocht je net als ik vinden dat Vandaag Inside moet kunnen meedingen naar de Televizier-ring, kun je altijd de petitie daarvoor ondertekenen. Je bent zeker niet de enige.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*