De muziek van 2007

Jeroen van der Boom Jij bent zo
Jeroen van der Boom brak door in 2007 (afb.: GPD)

Het schijnt dat in je tienerjaren je muzieksmaak gevormd wordt. Bij meiden is dit vooral tussen hun 11de en 14de en bij jongens tussen hun 13de en 16de. Ik herken dat zelf ook wel, want ik denk altijd met veel nostalgie terug aan de muziek die uitkwam toen ik rond die leeftijden was. 2007 – toen ik 13 en 14 was – is bijvoorbeeld een jaar waar ik op muzikaal gebied met veel plezier aan terugdenk. In dit artikel neem ik je mee op een muzikale tijdreis naar het jaar 2007.

De doorbraak van nieuwe artiesten

2007 was het jaar dat een aantal artiesten die we nu allemaal nog steeds kennen hun doorbraak beleefden. Sterker nog, de grootste hit in de top 40 van 2007 was van een nieuwkomer. Hieronder vind je de belangrijkste nieuwe artiesten uit 2007.

Jeroen van der Boom

De grootste hit in Nederland in 2007 was Jij bent zo van Jeroen van der Boom. Jeroen was hiervoor al wel vaker te zien geweest op tv, maar dit was zijn eerste hit als zanger. Daarna is het hard gegaan met zijn carrière. Hij kwam bij de Toppers, ging naar het Songfestival, zat in de eerste jury van The Voice of Holland en werd presentator van verschillende programma’s op SBS6. Maar als hij in 2007 niet die ene grote hit gescoord had, was dat misschien wel nooit gebeurd.

Mika

2007 was waarschijnlijk het belangrijkste jaar uit de carrière van Mika. Hij brak door met zijn eerste hit Grace Kelly, maar daar bleef het niet bij. In 2007 scoorde hij namelijk ook met de singles Relax, Take It Easy en Big Girl (You Are Beautiful). Mika was in 2007 niet van de radio af te slaan, wat er zelfs voor zorgde dat hij met zowel Grace Kelly en Relax, Take It Easy in de top 10 van grootste top-40-hits van 2007 stond (op nummer 6 en 5). Daarna heeft Mika nog meer hits gehad, hoewel het de laatste jaren voor hem wat rustiger is op muziekgebied.

Michael Bublé

Michael Bublé was voor 2007 al aan de weg aan het timmeren, maar zijn hit Everything betekende in dat jaar zijn eerste echte doorbraak bij het grote publiek. Sindsdien heeft hij nog meer successen behaald met nummers als Lost, Haven’t Met You Yet en It’s A Beautiful Day. Hoewel hij al een aantal jaar geen grote hit meer heeft gescoord, trekt hij nog steeds volle zalen met zijn optredens, waarin hij veel swingmuziek ten gehore brengt.

OneRepublic

In 2007 brak OneRepublic door met de single Apologize, een samenwerking met Timbaland. Het bleek het begin van een mooie carrière van deze Amerikaanse band. Sinds OneRepublic hebben ze nog regelmatig hits gehad. Sterker nog, momenteel staan ze ook weer in de top 40 met hun nummer I Ain’t Worried. Apologize was in 2007 dus het begin van een mooie carrière van OneRepublic.

Het jaar van jumpstyle

2007 was het jaar waarin jumpstyle zijn hoogtepunt beleefde. Deze muziekstijl bestond al eerder, maar in 2007 deed iedereen eraan mee. Dat blijkt ook wel als je ziet wat de op-twee-na grootste hit was in de top 40 in 2007: Freefall van Jeckyll & Hyde. Dit Nederlandse duo speelde een grote rol bij de jumpstyle-craze van 2007.

Naast Freefall hadden ze ook nog hits met Frozen Flame en Time Flies, allemaal nummers waar veel mensen op los dansten. Na deze tracks hebben we eigenlijk niets meer gehoord van dit duo. Was hun gebrek aan de hits de oorzaak van het einde van de jumpstyle-rage of was het einde van die rage de reden dat Jeckyll & Hyde geen hits meer hadden? Waarschijnlijk zullen we het nooit weten.

Veel Nederlands product

Ondanks dat veel populaire muziek uit het buitenland komt, kunnen we er in Nederland ook wat van. In 2007 was dat niet anders. Dat blijkt wel uit het feit dat de drie grootste top-40-hits in dat jaar allemaal Nederlands waren. Jeroen van der Boom stond op één, Jeckyll & Hyde op 3 en op nummer 2 stonden André Hazes en Gerard Joling met het nummer Blijf bij mij (ja, echt waar). André Hazes (de oude) was al een paar jaar dood, maar met eerder materiaal en een nieuw ingezongen tekst door Gerard Joling scoorde hij toch postuum nog een grote hit.

Maar het wordt nog opmerkelijker. André Hazes had in 2007 namelijk nog een postume hit. Het nummer Bedankt mijn vriend was een duet tussen André Hazes en André Hazes. Inderdaad, vader en zoon hadden samen succes in 2007. Daarmee was Bedankt mijn vriend ook meteen de eerste hit van de toen 13-jarige jonge Hazes, die later natuurlijk met Leef een nog veel grotere hit zou hebben.

Maar er waren nog veel meer Nederlandse hits in 2007. Gerard Joling had bijvoorbeeld niet alleen succes met zijn Hazes-duet, maar ook met zijn klassiekertje Maak Me Gek. Bløf had een grote hit met Alles is liefde, de titeltrack van de gelijknamige film. Guus Meeuwis scoorde met Tranen Gelachen en Proosten, terwijl Jan Smit een hit had met Dan volg je haar benen. Als dat niet zo je genre is, genoot je misschien van This Ain’t Gonna Work van Alain Clark of Good God van Anouk. Hoe dan ook, we mochten niet klagen over de hoeveelheid Nederlandse muziek tussen de hits van 2007.

One hit wonders

In 2007 waren er ook een aantal artiesten die een hit scoorden, maar waar we daarna weinig meer van gehoord hebben.

Plain White T’s

Eén van de grootste hits uit 2007 was Hey There Delilah van de Plain White T’s. Deze hoorde je dat jaar overal, maar daarna hebben we eigenlijk nooit meer iets van deze band gehoord. Ze zijn nog steeds bij elkaar en brengen ook nog steeds nieuwe muziek uit, maar hits zijn dit nooit geworden.

Sean Kingston

Iedereen kon hem meezingen in 2007: Beautiful Girls van Sean Kingston. Dit nummer zal bij veel mensen nog goed in het geheugen zitten, maar dat geldt waarschijnlijk niet voor andere muziek van Sean Kingston. Hij heeft na Beautiful Girls namelijk nooit meer de top 40 gehaald. En hoewel ik zelf ook nog wel kan genieten van zijn nummer Fire Burnin’ zal bijna iedereen hem toch blijven herinneren als one hit wonder.

Leaf

In 2007 scoorde ineens een jong bandje uit Utrecht een grote hit. Wonderwoman betekende de doorbraak van Leaf, maar dat was ook meteen het hoogtepunt uit hun carrière. Na Wonderwoman hadden ze nog een bescheiden hitje met het nummer New Song (luister het eens als je het niet kent), maar daarna was het met het succes wel klaar. En het is onwaarschijnlijk dat Leaf nog eens een nieuwe hit scoort, want in 2009 ging de band met ruzie uit elkaar.

En gewoon wat losse hits uit 2007

Ten slotte wil ik nog een aantal hits uit 2007 waar ik met een goed gevoel aan terugdenk even uitlichten.

P.D.A. (We Just Don’t Care) – John Legend

Eén van de hits van John Legend uit 2007 was P.D.A. (We Just Don’t Care). Dit is een nummer dat lekker in het gehoor ligt. Ik vind het een ontzettend relaxt nummer waar je lekker rustig van wordt. Een echte aanrader als je het aan mij vraagt.

Chelsea Dagger – The Fratellis

Misschien zegt de titel van dit nummer niet meteen iedereen iets, maar ik weet zeker dat je het herkent als je het hoort. Iedereen kan het ook meezingen, vooral omdat een belangrijk deel van de tekst bestaat uit het constant herhalen van iets dat lijkt op “lalala.” Dat mensen het tot op de dag van vandaag nog meezingen, betekent toch echt wel dat je een succes hebt behaald.

Do You Know (The Ping Pong Song) – Enrique Iglesias

Enrique Iglesias scoorde in 2007 twee grote hits in de top 40: Do You Know (The Ping Pong Song) en Tired of Being Sorry. Ik vind allebei heel lekker, maar The Ping Pong Song licht ik toch even extra uit. Het klinkt misschien als een achterlijk idee om pingpongballen te gebruiken als centraal instrument in een pophit, maar het werkt echt. Om de een of andere reden wordt ik er elke keer weer blij van als ik het hoor. Als je deze hit inmiddels een beetje vergeten bent, luister er dan weer eens naar. Je krijgt er vast geen spijt van.

Umbrella – Rihanna feat. Jay-Z

Umbrella is voor mij misschien wel de ultieme hit uit 2007. Ik associeer het met de zomer, wat sowieso al lekker is. En de opbouw van dit nummer kan ik ook echt waarderen. Beginnen met een rustige rap van Jay-Z, dan de eerste coupletten en refreinen van Rihanna voor de in de bridge toewerkt naar een climax op het einde en dan nog een outro. Ik kan er eigenlijk niks slechts over zeggen.

Op muzikaal gebied was er dus genoeg te beleven in 2007. Hopelijk heb jij er net zo van genoten als ik.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*