Moet Beau spijt hebben van Spijtmoeders?

Beau
Maker en presentator Beau van Erven Dorens (afb. ANP)

Afgelopen week heeft een oproep van Beau van Erven Dorens veel stof doen opwaaien. Hij heeft laten weten dat hij voor het nieuwe programma Spijtmoeders op zoek is naar moeders die er spijt van hebben dat ze een kind hebben gekregen. Lang niet iedereen vindt dit een goed programma-idee, en terecht als je het mij vraagt.

Eerder dit jaar las iemand van Beaus productiebedrijf een artikel in de krant over moeders die spijt hebben van hun kinderen. Die medewerker leek het goed om daar iets mee te doen om het taboe te doorbreken en Beau ging hierin mee. Met taboes doorbreken op televisie is natuurlijk niets mis – sterker nog, vaak is het juist heel goed – maar sommige dingen kun je beter niet doen. En dit is er één van.

Beau moet beter weten

Dat moeders spijt hebben van het krijgen van kinderen is natuurlijk vervelend. Ik kan me ook best voorstellen dat het voor die moeders fijn kan zijn om daar een open gesprek over te houden. Maar als je dit op televisie doet, kan iedereen het zien, inclusief de kinderen van die moeders.

Beau is nota bene vader van vier zoons, dus je zou mogen verwachten dat hij denkt aan wat dit met de kinderen kan doen. Ik kan me niet voorstellen dat Beau denkt dat als zijn vrouw op tv zegt dat ze spijt zou hebben van het krijgen van kinderen die vier zoons hun schouders zouden ophalen en zich er niets van aantrekken.

Alleen als de kinderen al weten dat hun moeders spijt hebben van hun moederschap en dit geaccepteerd hebben, zou je nog kunnen overwegen om deze verhalen te gebruiken. Maar wanneer dit niet het geval is, is dit gewoon televisie maken voor shock value over de ruggen van die kinderen heen. Voor geen enkel kind kan het goed zijn om op televisie (of Videoland) te horen dat je moeder je liever niet had gehad. En wie weet zorg je er nog wel voor dat andere kinderen na het zien van dit programma zich ook gaan afvragen of ze wel gewenst zijn.

Beau is niet als enige bezig met spijtmoeders

Alsof de commotie over de inhoud van het programma nog niet genoeg was, kreeg Beau nog een tegenvaller te verwerken. Het blijkt namelijk dat een ander productiebedrijf bezig is met een programma voor de VPRO dat ook over spijtmoeders gaat. Beau heeft hier zelf over gezegd dat hij er ontzettend van baalt dat er nu twee productiebedrijven met hetzelfde programma-idee bezig zijn. Hoewel Beau er verder ook niets aan kan doen dat dat andere productiebedrijf met hetzelfde idee bezig is, kunnen hij en het programma dit eigenlijk niet gebruiken.

Kritiek van alle kanten

Het is duidelijk dat Spijtmoeders al controversieel is voordat het überhaupt gemaakt is. De kritiek komt ook van alle kanten: mensen uit de media, psychologen, mensen uit de jeugdzorg en zelfs kinderen van spijtmoeders zelf. Maar vooralsnog zorgt dat er niet voor dat Beau het programma-idee schrapt. Er zijn inmiddels verschillende reacties binnengekomen op zijn oproep en deze wil hij op een integere manier in het programma laten terugkomen. De vraag is alleen: wat gaat dit doen met de kinderen? Laten we hopen dat dit meer problemen creëert dan het aan de kaak stelt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*