Jesus of Suburbia: de Bohemian Rhapsody van de punkrock

Green Day Jesus of Suburbia

De muziek van Green Day hoor je nog regelmatig op de radio voorbij komen. Basket Case, Wake Me Up When September Ends en Boulevard of Broken Dreams zijn allemaal bekende nummers van de band. Maar een plaat van Green Day die je bijna nooit hoort, is Jesus of Suburbia, terwijl dat misschien wel het meest bijzondere nummer is dat de band gemaakt heeft.

Jesus of Suburbia is de tweede track op Green Day’s American Idiot. Dit is een conceptalbum dat door de band zelf ook wel een punk rock opera genoemd is. Het album kwam uit in 2004, in een tijd dat er veel teleurstelling was onder de Amerikaanse bevolking over de maatschappij na 9/11 en het begin van de Irakoorlog. Dit is dan ook een belangrijk thema dat terugkomt in het verhaal van American Idiot, waarin Jesus of Suburbia een centraal personage is.

In Jesus of Suburbia maken we voor het eerst kennis met het personage. Billie Joe Armstrong, frontman van Green Day en songwriter van het nummer, schreef de tekst vanuit het perspectief van een Amerikaanse tiener die opgroeit in die tumultueuze tijd aan het begin van deze eeuw. Hij wil zijn omgeving ontvluchten en laat de mensen om hem heen achter zich. Wat dat betreft past dit nummer goed in het overkoepelende verhaal van het album.

Een bijzondere opbouw

Wat Jesus of Suburbia vooral zo bijzonder maakt, is hoe het nummer in elkaar zit. Het nummer heeft niet een standaardopbouw met coupletten en een refrein, maar bestaat uit vijf verschillende delen; Jesus of Suburbia is eigenlijk vijf nummers in één. Daarom is het ook niet gek dat Jesus of Suburbia door sommigen ook wel de Bohemian Rhapsody van de punkrock genoemd wordt. Wat wel een verschil is tussen de twee, is dat ondanks dat er zowel harde als rustigere stukken voorkomen in Jesus of Suburbia het wel rock blijft en niet allerlei verschillende stijlen heeft zoals Bohemian Rhapsody.

In Nederland is Jesus of Suburbia nooit een hit geworden op de Nederlandse radiozenders, wat ook niet gek is vanwege zijn lengte van ruim negen minuten.  Maar het is jammer dat het nummer hierdoor nooit bekend is geworden bij het grote publiek. Green Day staat met negen nummers in de Top 2000 van vorig jaar, maar geen daarvan is Jesus of Suburbia. En dat terwijl ik een nummer als Jesus of Suburbia juist een Top 2000-plaat vind. Hopelijk komt daar ooit verandering in, zodat meer mensen dit nummer leren kennen. Want een plaat als Jesus of Suburbia verdient het om gehoord te worden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*