Five Live scoort goed, maar krijgt veel kritiek

Five Live

Five Live, de nieuwste serie met Linda de Mol in de hoofdrol, ging gisteren van start op SBS6. De komische dramaserie, die een soort satire is op de televisiewereld, scoorde goed. Met 987.000 kijkers stond Five Live op plek 6 in de lijst van meest bekeken programma’s van gisteren. Maar hoewel de kijkcijfers goed zijn, is er ook veel kritiek.

Ik ben zelf even op Twitter gaan kijken (want als je meningen wilt zien, moet je daar zijn) en laat ik vooropstellen: er zijn mensen die Five Live leuk vonden. Maar de overgrote meerderheid van de reacties varieerde van negatief tot “hoe komen ze er in godsnaam bij om dit te maken?” Sommige kijkers waren negatief omdat ze de serie simpelweg niet leuk of zelfs slecht vonden, maar er zijn twee punten waar de kritiek zich vooral op focust.

Een ongelukkig gekozen naam

In de serie komt het personage Orlando Boldewijn (gespeeld door Erwin Jonker) voor. Komt deze naam je bekend voor? Dat zou goed kunnen, want een echt persoon met die naam kwam een paar jaar geleden in het nieuws. Orlando was een 17-jarige jongen die in 2018 na een date in het water terechtkwam, niet geholpen werd door zijn date, en toen verdronk. Je kan dus zeggen dat de keuze voor juist deze naam voor een personage in Five Live op zijn zachtst gezegd ongelukkig is.

Het blijkt dat de makers van de serie niet in de gaten hadden dat de naam Orlando Boldewijn zo in het nieuws was geweest. Inmiddels zijn ze er wel achter en hebben de makers contact opgenomen met de familie van de echte Orlando. Het schijnt dat ze snapt dat de makers van Five Live niets hebben bedoeld bij de keuze voor deze naam. Maar onhandig is het natuurlijk wel.

Ellen = Angela?

Het andere grote kritiekpunt gaat over de laatste scène van de aflevering van gisteren. Hierin presenteren Sara en Roderik (Linda de Mol en Waldemar Torenstra) hun talkshow Five Live. Eén van de gasten aan hun talkshowtafel is Ellen Boetzelaer, gespeeld door Irene Moors. Ellen is door velen gehate televisiecolumnist. Ook Sara heeft er helemaal geen zin in om haar aan tafel te hebben, maar ze heeft weinig keuze. Tijdens de uitzending gaat het mis als er een studiolamp op het hoofd van Ellen valt. Het voorstukje voor de volgende aflevering lijkt te verklappen dat Ellen niet dood is, maar een heftige scène was het wel.

Waarom veel kijkers een probleem hebben met deze scène is omdat er ook een echte televisiecolumnist is die door velen gehaat wordt: Angela de Jong. De vergelijking tussen Angela en Ellen Boetzelaer is dan ook makkelijk gemaakt. Ook is bekend dat Linda de Mol nou niet de grootste fan is van Angela. Veel kijkers zijn van mening dat Linda erg kinderachtig bezig is door haar wrok jegens Angela te projecteren in het verhaal van Five Live.

Angela de Jong heeft inmiddels zelf ook gereageerd. In haar column zegt Angela dat het voor Linda en nog veel meer mensen in de televisiewereld een natte droom zou zijn als Angela met een bebloede schedel aan een talkshowtafel zou eindigen, maar dat ze daar goed tegen kan. Ze reageert dus sportief op de scène. Vervolgens maakt ze in haar column niet alleen Five Live, maar ook Linda helemaal af.

Wat gaat er nu gebeuren met Five Live?

Er is dus veel kritiek op Five Live, maar de vraag is nu: gaat dit ook zorgen voor een daling van de kijkcijfers? Je zou het wel denken, maar het kan ook zomaar zijn dat mensen na al die kritiek nu juist willen gaan kijken als een soort ramptoeristen. Welke kant het op gaat, weten als volgende week de tweede aflevering van Five Live is uitgezonden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*