FBoy Island: de nieuwe realityhit?

FBoy Island

FBoy Island is het nieuwste programma in het genre “veel te knappe mensen die verblijven in een villa op een tropisch eiland gaan op zoek naar de liefde (of seks, of geld, of een carrière als influencer).” Lisa Loeb, cabaretière en winnares van De slimste mens, presenteert deze realityshow, die te zien is op HBO Max. Ik heb aflevering één gekeken en in dit artikel kom je erachter wat ik ervan vond.

Voor degenen die niet weten wat een FBoy (of eigenlijk fuckboy) is: het is eigenlijk een term voor een jongen die er vaak seksuele relaties met veel verschillende vrouwen op na houdt en niet echt relatiemateriaal is. De groep deelnemers van FBoy Island bestaat uit een mix van nice guys en FBoys. In het programma moeten drie dames zien te ontdekken wie van de mannelijke deelnemers bij welke groep hoort. Als de dames uiteindelijk met nice guys overblijven winnen de vrouwen geld, maar als het de dames niet lukt om met alleen nice guys over te blijven, gaat het geld naar de mannen.

FBoy Island begint met een roast van de deelnemers

Aan het begin van het programma spreekt Lisa de groep mannen toe. Er zijn 18 mannen: 9 nice guys en 8 FBoys. Zoals het een goede cabaretière betaamt, begint Lisa met een roast van de deelnemers. Ze zegt dat de outfit van deelnemer Rev net een theedoek is en dat veel van de jongens de instappers van hun oma geleend lijken te hebben. Daarna stelt ze de dames voor aan de mannen. Eén voor een kwamen ze tevoorschijn: Sarah, Jennemie (die in tegenstelling tot Lisa al snel zegt de schoenen van de mannen wél leuk te vinden) en Manon.

De eerste dates

Meteen tijdens de eerste kennismaking tussen de dames en de heren mogen Jennemie, Sarah en Manon elk twee bandjes uitdelen. Met de mannen aan wie ze een bandje geven, mogen ze die avond even tijd met zijn tweeën doorbrengen. Luuk is erg populair, want hij krijgt drie bandjes. Maar die avond blijkt Luuk toch tegen te vallen. Hij is dan wel hartstikke knap, maar de dames vinden hem een beetje saai. Zou het er iets mee te maken kunnen hebben dat hij zegt dat hij graag sport en dingen doet met vrienden, de twee meest standaard saaie antwoorden op die vraag?

Wie wel goed in de smaak viel bij Jennemie was Storm. Ze verdwijnt helemaal in zijn “hele mooie lichte ogen” en krijgt daarom een bandje van haar. Tijdens hun kennismaking probeert ze erachter te komen of hij een nice guy of een FBoy is door te vragen of hij wel eens is vreemdgegaan. Dit ontkent hij net iets te veel. Jennemie trapt er helemaal in, maar tegen de kijkers is hij wel eerlijk: “Ik ben vreemdgegaan, maar ik was wel echt heartbroken.” Had je aan moeten denken voordat je hem in iemand anders hing, vriend.

Sarah beledigt Danny

Eén van mijn favoriete momenten van de aflevering was tijdens de date van Sarah en Danny. Eerst vliegen ze over de Dominicaanse Republiek in een helikopter en daarna gaan ze picknicken op het strand. Sarah weet eigenlijk nog niks over Danny behalve hoe hij heet en dat hij ontzettend knap is. Ze wil hem beter leren kennen en stelt als eerste vraag hoe lang geleden hij voor het laatst een relatie heeft gehad. Op zich al een bijzondere eerste vraag als je iemand wilt leren kennen.

Maar het wordt pas echt goed wanneer Danny vervolgens aan Sarah vraagt waar zij naar op zoek is in een man. Ze geeft aan dat ze het vooral belangrijk vindt dat een man haar ook vrij kan laten, want ze is een heel “autonoom” persoon. Misschien dacht Sarah hier “Danny is knap en zit in een realityprogramma, dus hij is vast dom,” want ze vraagt daarna aan Danny of hij weet wat het woord autonoom betekent.

Danny reageert hierop met de woorden “Ja ja. Ik ken wel een paar woorden,” terwijl hij haar strak blijft aankijken. Als je iemand wilt uitleggen wat “passief agressief” betekent, is Danny daar in dit fragment het perfecte voorbeeld van. Alleen al dit moment maakt het kijken van de aflevering het waard.

FBoy Island Danny
Danny’s gedachten: “Ja, ik ken het woord autonoom. Ken jij het woord kreng?”

Niet iedere man snapt FBoy Island

Niet iedere man lijkt het concept van het programma helemaal te snappen. Rev is daar een goed voorbeeld van. Als je lang in het spel wil blijven, moet je ervoor zorgen dat de meiden denken dat je een nice guy bent. Maar op de eerste avond besluit Rev om een één-op-één-gesprek tussen Jennemie en Storm te onderbreken omdat hij even indruk wil maken op Jennemie. En het wordt nog erger als zij aan Rev vraagt wat zijn smaak is op het gebied van vrouwen. Zijn antwoord: “Ik val op knappe dames.” Als het dan nog niet duidelijk is, weet ik het ook niet meer.

Ook Luca heeft niet goed begrepen dat hij ervoor moet zorgen dat de meiden denken dat hij geen FBoy is. Tijdens de pool party op de eerste avond loopt hij namelijk rond in Gucci-slippers met witte sokken. Nou is daar wat mij betreft verder niks mis mee en er zijn vast ook nice guys die dat zouden dragen. Maar stereotypisch gedacht denk ik dat meer mensen die look bij een FBoy dan bij een nice guy zouden verwachten. En stereotypisch denken werkt in dit geval wel, want Luca blijkt aan het eind van de aflevering inderdaad een FBoy te zijn.

Voor ongemakkelijke momenten zit je bij FBoy Island goed

Er zitten in dit programma zo veel ongemakkelijke en hilarische momenten dat ik ze niet allemaal kan bespreken. Maar hier zijn toch nog een paar voorbeelden:

  • Als Sarah met Sonnie een één-op-ééntje heeft, vraagt Sonnie haar wat zij doet voor haar werk. Sarah zegt dat ze mondhygiëniste is, waarop Sonnie laat weten dat zijn ex dat ook was. Vervolgens begonnen ze een heel gesprek over mondhygiëne. Ligt het aan mij, of is dat een vreemde wending in een gesprek tijdens je eerste kennismaking?
  • Manon had tijdens de beachparty een één-op-één-moment met student psychologie en aandelenhandelaar Pybe. Vervolgens vraagt Manon of Pybe als handelaar dan ook een praatjesmaker is. Zijn antwoord: “Ik zou mezelf eerder filosoof noemen dan praatjesmaker.” Yeah, right.
  • Storm is niet alleen een liegbeest, maar ook nog eens erg vol van zichzelf. Tijdens zijn date met Jennemie zegt hij al vrij snel “Storm is gewoon vet leuk.” Hier gaat het al mis met zijn nice guy-act;
  • Later tijdens de date gaat het tussen Jennemie en Storm weer over vreemdgaan. Storm vraagt zich dan hardop af wat vreemdgaan is. Vervolgens zegt hij “Ik ben wel eens dat ik gewoon, eeh, wel andere dingen deed terwijl ik met iemand aan het praten was.” Nee, overduidelijk geen FBoy deze jongen.

En dit is alleen nog maar aflevering één.

FBoy Island een nieuwe guilty pleasure?

Niet iedereen zal smullen van FBoy Island. Maar ik heb één aflevering gezien en tot nu toe geniet ik ervan. Ik hou echt van ongemakkelijke televisie en dat is precies wat dit programma is. En aangezien dit programma ook iets weg heeft van hits als Temptation Island en Love Island zullen er nog veel meer mensen voor wie FBoy Island hun nieuwe guilty pleasure is. Of FBoy Island net zo populair wordt als die andere bekende Island-programma’s is nog maar de vraag, maar op basis van aflevering één mag er wat mij betreft zeker een nieuw seizoen van komen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*