7 nummers die typische Top 2000-hits zijn

Top 2000

Morgen begint hij: de Top 2000 van 2022. In de Top 2000 staan elk jaar wel nummers waarvan je je afvraagt waarom ze erin staan of hoe ze zo hoog staan. Niet omdat het geen goede nummers zijn, maar vooral omdat het nooit grote hits zijn geweest of omdat je ze bijna nooit voorbij hoort komen op de radio. Ook in de Top 2000 van 2022 staan er weer een hoop van dit soort platen in. Een aantal van mijn favorieten die echt zo’n typische opvallende Top 2000-hit zijn, licht ik in dit artikel uit.

Strawberry Fields Forever – Beatles (plek 652)

De Beatles zijn een band die wat support in de Top 2000 wel kunnen gebruiken. Van hun 31 nummers in de Top 2000 van dit jaar zijn er namelijk 26 gedaald in positie ten opzichte van vorig jaar. Daarom wil ik in elk geval één van deze nummers uitlichten.

Als je iemand vraagt om een single van The Beatles te noemen, is Strawberry Fields Forever waarschijnlijk niet het vaakst genoemde antwoord. Persoonlijk vind ik het één van de meest bijzondere nummers van The Beatles, vooral vanwege de bijzondere sound van het nummer. Die ontstond nadat twee verschillende takes van het nummer bij de band goed in de smaak vielen en de producers deze twee takes samenvoegden tot wat we nu kennen als Strawberry Fields Forever. Deze voor die tijd revolutionaire productietechniek creëerde een plaat die nog altijd een bijzonder nummer is om te horen.

The Load Out/Stay – Jackson Browne (plek 331)

The Load-Out/Stay van de Amerikaanse zanger Jackson Brown kwam uit in 1977. Het zijn eigenlijk twee losse nummers, maar ze lopen naadloos in elkaar over en worden daarom vaak als één nummer gezien.

The Load-Out/Stay beschrijft het leven on the road tijdens een tour van een band. Het nummer kan beschouwd worden als een ode aan de roadies die tijdens een tour elke dag ervoor zorgen dat alles op een nieuwe plek wordt opgebouwd of juist weer afgebouwd en dat alles technisch in orde is. Ondanks deze mooie boodschap is The Load-Out – in tegenstelling tot Stay – oorspronkelijk niet als single uitgebracht. Het is dan ook opmerkelijk dat dit nummer het altijd zo goed doet in de Top 2000, met zelfs een aantal top-100-posities in het verleden. Maar terecht is het wat mij betreft absoluut.

Worn Down Piano – Mark and Clark Band (plek 320)

In 1977 scoorden de tweelingbroers Mark en Clark Seymour met hun band een hitje met Worn Down Piano. Dit nummer gaat over een veiling waarbij niemand interesse heeft in een oude versleten piano. Dit verandert als ineens een man die er wat armoedig uitziet op die piano begint te spelen. Het klinkt zo goed dat ineens de biedingen op de piano maar blijven binnenstromen. Uiteindelijk gunnen ze instrument aan de pianist, maar die is dan al verdwenen.

Worn Down Piano was oorspronkelijk helemaal geen grote hit. Ook is het met een lengte van ruim 8 minuten (waarvan een groot deel een pianosolo is die overgaat in een bombastisch instrumentaal stuk waar de hele band aan meedoet) bepaald geen radiohit. Toch heeft het nummer meer dan tien jaar in de top 100 van de Top 2000 gestaan en de laagste positie ooit was een respectabele 362ste plek. Dit laat maar weer zien dat de Top 2000 vol zit met verrassingen.

Impossible – Nothing but Thieves (plek 77)

Impossible van de Britste band Nothing but Thieves is het jongste nummer in dit artikel. Impossible verscheen oorspronkelijk als nummer op het album Moral Panic uit 2020, maar al snel besloot Nothing but Thieves deze plaat in een nieuw jasje te steken. Ze regelden allerlei strijkers en blazers en gingen naar de Abbey Road Studios om daar een orkestrale versie van Impossible op te nemen. Dit is de versie die nu voor het derde jaar een hit is in de Top 2000 en tot nu toe elk jaar in positie is gestegen.

Ook Impossible was geen gigantische mainstream hit toen het uitkwam. Het stond wel acht weken in de Top 40, maar kwam niet verder dan plek 26. Gelukkig zijn er schijnbaar heel veel mensen die net als ik dit nummer niet vergeten zijn en het zo mooi vinden dat ze er toch op stemmen voor de Top 2000. En heel eerlijk gezegd zou ik er totaal geen moeite mee hebben als er een jaar komt dat Nothing but Thieves met Impossible Bohemian Rhapsody van de troon stoot als nummer 1 van de Top 2000.

Lola Montez – Volbeat (plek 60)

Lola Montez van Volbeat is weer zo’n plaat die geen echte mainstream hit is geweest, maar in de Top 2000 toch erg populair is. In 2015 kwam dit nummer nog binnen op nummer 1622, maar het jaar daarop was het al geklommen naar plek 290. Sindsdien is Lola Montez elk jaar gestegen, met als hoogtepunt positie 60 in de Top 2000 van dit jaar.

Dit rocknummer – uiteraard inclusief gitaarsolo – zal in lang niet iedereens straatje passen, maar het is goed te begrijpen waarom bij fans van het genre dit nummer zo populair is. En misschien is Lola Montez wel een nummer dat juist bekend is geworden door het succes in de Top 2000 en zo alleen maar populairder wordt. Wie weet is 2022 daarom het zevende jaar op rij dat Lola Montez een stijger is in de Top 2000.

Iron Sky – Paolo Nutini (plek 59)

Iron Sky van Paolo Nutini is zo’n nummer dat oorspronkelijk helemaal geen echte hit was, maar het in de Top 2000 toch erg goed doet. Iron Sky kwam uit in 2014, maar toen stond deze plaat nog niet in de Top 2000. Sinds 2015 heeft Iron Sky echter elk jaar in de top 100 van de Top 2000 gestaan. De populariteit van dit nummer is voor een belangrijk deel te danken aan de associatie met de aanslagen op Charlie Hebdo in januari 2015. Giel Beelen draaide toen Iron Sky in zijn ochtendshow en sindsdien heeft het nummer voor veel mensen een speciale betekenis gekregen.

Telegraph Road – Dire Straits (plek 30)

Sultans of Swing, Walk of Life, Money for Nothing: allemaal nummers van Dire Straits die bekender zijn dan Telegraph Road. Toch staat dit nummer sinds 2009 steevast in de top 100 van de Top 2000. Sterker nog: dit jaar behaalt het zijn hoogste notering met de 30ste plek. Het is niet gek dat dit nummer populair is bij liefhebbers van dit soort muziek. Met zijn duur van ruim 14 minuten en veel gitaarsolo in de laatste minuten van het nummer is Telegraph Road een typische Top 2000-hit.

Mocht je 14 minuten toch wat lang vinden voor een plaat, dan is Romeo and Juliet op plek 333 een ander lied van Dire Straits dat typisch Top 2000 is. Waarschijnlijk vanwege de duur van meer dan 6 minuten hoor je hem bijna nooit op de radio, maar dat maakt het nummer niet minder prachtig.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*