Oscars 2023: een recap

Oscars

Vannacht bereikte het awardseizoen in Hollywood zijn hoogtepunt met de uitreiking van de Oscars. Net zoals elk jaar werden tijdens deze lange show weer heel veel beeldjes uitgereikt voor allerlei aspecten op het gebied van films. Hier lees je de hoogte- en de dieptepunten van de Oscars 2023.

De show zelf was niet heel spectaculair. Nou zijn de Oscars vaak ook vrij braaf, maar het zou wel leuk geweest zijn als er nog iemand op zijn bek geslagen was. Het opmerkelijkste moment dit jaar was toen Hugh Grant zei dat zijn gezicht eruitziet als een scrotum omdat hij geen moisturizer gebruikt en zo’n grap is niet eens iets wat wij in Nederland choquerend vinden.

Verder waren er ook nog optredens van onder andere Lady Gaga en Rihanna, die ieder hun lied zongen uit één van de genomineerde films van dit jaar (Lady Gaga voor Top Gun: Maverick en Rihanna voor Black Panther: Wakanda Forever), en van een groep die uit de Indiase film RRR het lied zong dat uiteindelijk Best Original Song won. Daarnaast was er ook dit jaar weer een In Memoriam. Deze keer zong Lenny Kravitz en werd het geintroduceerd door John Travolta, die dat vanwege het verlies van zijn collega en goede vriendin Olivia Newton-John vol emotie deed. Anders dat dat is er niet veel spannends te vertellen over de show.

Oscars 2023: de winnaars

Wat natuurlijk wel altijd spannend is, is naar wie de prijzen gaan. En dit jaar waren er twee grote winnaars. De eerste was Everything Everywhere All at Once, die onder andere won voor Beste Film, Beste Originele Scenario, Beste Regie en ook in drie van de vier acteercategorieën won iemand uit Everything Everywhere All at Once (alleen Beste Acteur niet). Van de elf nominaties heeft deze film er zeven verzilverd, wat een hele knappe score is.

Waar het voelde alsof in de tweede helft van de show bijna elke prijs naar Everything Everywhere All at Once ging, had ik in de eerste helft van de show dat gevoel met All Quiet on the Western Front. Deze Duitse film won vier Oscars, voor cinematografie, production design, muziek en voor de beste internationale film. Die laatste kon ook haast niet missen, aangezien het de enige film was in die categorie die ook genomineerd was voor Beste Film. In die categorie had All Quiet on the Western Front van mij ook mogen winnen, want ik vond het een fantastische film. Maar met vier Oscars naar huis gaan is zeker geen schande.

Als we kijken naar misschien wel de belangrijkste categorieën – die voor Beste Film, Beste Regie, de vier acteercategorieën en de twee scenariocategorieën – zijn er slechts twee Oscars niet naar Everything Everywhere All at Once gegaan. De Oscar voor beste bewerkte scenario ging naar de film Women Talking, een film die gaat over pratende vrouwen die ook genomineerd was voor Beste Film. The Whale was dat niet, maar de hoofdrolspeler van die film, Brendan Fraser, ging wel naar huis met de Oscar voor Beste Acteur en was daar zichtbaar door geëmotioneerd.

Lang niet iedereen ging met een Oscar naar huis

Zoals elk jaar waren er ook verliezers bij de Oscars. The Banshees of Inesherin is hiervan misschien wel het beste voorbeeld. Deze film was genomineerd voor negen Oscars, maar won er geen. Ook de makers van Elvis hadden geen beste avond, want van de acht Oscars waarvoor ze genomineerd waren wonnen ook zij er niet één. En het mooie The Fabelmans van Steven Spielberg, dat voor zeven Oscars genomineerd was, ging ook zonder beeldje naar huis.

Ook Tár verzilverde geen enkele van de zes nominaties, wat ik persoonlijk niet had verwacht. Ik had het idee dat hoofdrolspeelster Cate Blanchett de grootste kanshebber was in de categorie Beste Actrice, maar ze werd verslagen door Michelle Yeoh van Everything Everywhere All at Once. Gelukkig heeft Cate Blanchett eerder al twee Oscars gewonnen, dus maakt dat een hoop goed.

Ook met hotdogvingers kun je een Oscar winnen

De Oscars van 2023 hadden een weinig verrassende grote winnaar, maar toch is het bijzonder om te zien dat in de belangrijke categorieën Everything Everywhere All at Once zo domineerde. Blijkbaar houdt de Academy wel van een bizarre, soms wat trippy film waarin mensen allerlei gedaantes aannemen in verschillende universa, waaronder een universum waarin iedereen hotdogvingers heeft. Ik vind het geen typische Oscarfilm, maar misschien is dat wel mooi. Als allerlei soorten films kunnen winnen, blijft het elk jaar weer interessant om te kijken wat er dan weer in de prijzen valt bij de Oscars.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*